RÅDEN TILL ALLMÄNHETEN
Allmänna nationella råd från en myndighet är skarpa, men inte bindande. Alla har ett ansvar att förhindra smittspridningen av covid-19. Personer över 70 omfattas inte längre av några särskilda rekommendationer – men ålder är fortsatt den största riskfaktorn.
Stanna hemma när du är sjuk
Stanna hemma om du har symptom som snuva, hosta, feber, andningsbesvär, halsont, huvudvärk, muskel- och ledvärk eller illamående. Det gäller även vid milda symptom. Vänta minst två dygn efter att du har blivit frisk innan du går till jobb eller skola.
Ha god hygien
Undvik att röra vid ansiktet eller ögonen. Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, och i minst 20 sekunder. Har man inte tillgång till det kan handsprit vara ett alternativ. Hosta och nys i armvecket.
Håll avstånd
Håll avstånd till andra på platser där människor samlas, både inom- och utomhus. Håll avstånd till andra i kollektivtrafiken.
Jobba hemifrån – om möjligt
Arbeta hemifrån om du har möjlighet, så att färre människor rör sig i kollektivtrafiken och på arbetsplatserna.
Plugga på distans
Gymnasieelever ska ha distansundervisning till 1 april 2021, men om smittläget i kommunen så tillåter ska viss undervisning på plats tillåtas. Komvux, folkhögskola och universitet ska bedriva distansundervisning så långt som det är möjligt.
Avstå från fester
Avstå från att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas och bröllop.
Avstå från att träna inomhus
Fysisk aktivitet utomhus uppmuntras. Däremot har regeringen och Folkhälsomyndigheten gått ut med råd och riktlinjer om att människor bör avstå från att exempelvis gå till gym, simhallar och badhus.
Undvik kollektivtrafik och rusningstrafik
Undvik att resa i rusningstid och avstå från onödiga resor. Undvik kollektivtrafik där man inte kan boka en plats. Om möjligt, gå, cykla eller används alternativa färdsätt. Vid resor i kollektivtrafik under rusningstid rekommenderas man att bära munskydd. Flera regioner rekommenderar munksydd dygnet runt i kollektivtrafiken.
Undvik trängsel i handeln
Handla helst på egen hand och undvik att handla vid tidpunkter då många vistas i affärerna.
Resor utomlands – det gäller
Sedan den 17 december avråder inte UD längre från icke-nödvändiga resor till Estland, Irland och Lettland.
UD har i tidigare beslut hävt avrådan från icke nödvändiga resor till: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike. Dessa länder är fortsatt undantagna från avrådan från icke nödvändiga resor.
Tidigare beslut om avrådan från icke nödvändiga resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet gäller fortfarande till och med den 15 april 2021.
Res inrikes – om du är symptomfri
Sedan den 13 juni 2020 får man resa fritt inom Sverige, med vissa förbehåll. Den som är sjuk ska inte resa alls. Den som uppvisar symptom och planerar att resa ska testa sig för covid-19 om det finns skäl för medicinsk bedömning. Varje person måste ta ansvar för att hålla social distansiering. Trängsel är inte acceptabelt. Undvik därför att resa kollektivt, och om du måste: välj alternativ där det går att boka en sittplats.
NATIONELLA ALLMÄNNA RÅD
Det som tidigare var lokala allmänna råd ersattes den 14 december av nationella råd. I de nationella råden står det bland annat att man inte ska samlas fler än åtta personer samtidigt, att bara umgås med personer du normalt träffar och att handla ensam i butiker. Övriga nationella råd går att läsa här.
RÅDEN TILL BRANSCHER/ORGANISATIONER
Verksamheter
- Möblera om på ett sätt som skapar större ytor och minskar trängsel.
- Erbjud möjlighet att tvätta händerna eller tillgång till handsprit.
- Sätta upp informationsblad.
Kollektivtrafik
- Upprätthålla trafiken i den omfattning som krävs för att undvika trängsel.
- Informera passagerare om sätt att minska smittspridning.
- Begränsa antalet passagerare per fordon.
Köpcentrum och handel
- För många människor rör sig i butiker, enligt Folkhälsomyndigheten.
- Begränsa antalet kunder som vistas i lokalen samtidigt.
- Inför alternativa lösningar till kassaköer. Exempelvis märkningar för avstånd mellan kunder.
- Den 24 februari kom besked om att maxantalet i butiker och gallerior föreslås minskas ytterligare. Handeln ska dessutom vidta åtgärder för att se till att bara en person handlar åt gången. Rekommendationen om att handla ensam gäller alla, förutom personer som behöver ledsagare och små barn. Det är butikerna som får ansvar för att bara släppa in kunderna ensamma i lokalen.
Idrottsverksamheter
- Se till att närkontakt mellan utövare undviks.
- Skjut upp matcher, tävlingar och turneringar.
- Undvik trängsel genom att exempelvis begränsa antalet åskådare.
- Hålla aktiviteterna utomhus i den mån det är möjligt.
- Undvik onödiga resor i samband med idrottsutövandet.
- All icke-nödvändig statlig, regional och kommunal verksamhet uppmanas stänga till och med den 7 mars. Det gäller bland annat museum och sim- och idrottshallar.
- Barn födda efter 2005 undantas och ska ha möjlighet till aktiviteter såväl inom- som utomhus.
Arbetsplatser
- Alla arbetsgivare uppmanas se till så att all personal som kan arbetar hemma.
- I den mån det är möjligt bör arbetsgivare glesa ut sittplatser.
- Regelbundet tvätta händerna och hålla avstånd till varandra.
- Arbeta hemifrån i den mån det går.
- Undvika onödiga resor i arbete.
- Anpassa arbetstider för att undvika resor i rusningstrafik.
- Undvik möten eller håll dem digitalt.
REGLERNA
En myndighet ger rekommendationer och råd, medan regeringen kan införa lagar.
Max åtta personer får samlas
Huvudregeln har varit 50 personer med undantag för 300 personer för vissa sammankomster som konserter, festivaler och teatrar. Gränsen är nu åtta personer, från och med 24 november. Undantaget är begravningar där gränsen satts till 20 personer.
Den 20 november beslutade regeringen om ett undantag för sammankomster för religionsutövning som hålls med anledning av dödsfall, om antalet deltagare inte är fler än 20. Undantaget innebär att det blir möjligt att hålla begravningsgudstjänster, urnsättning och motsvarande.
Max fyra personer vid samma bord
Det får inte bli trängsel på restauranger, kaféer, skolmatsalar, barer och nattklubbar. Varken i köer, vid bardisker eller vid bufféer. Besökare i olika sällskap måste kunna hålla minst en meters avstånd mellan varandra. Restriktionerna innebär att det max får vara fyra personer vid ett och samma bord. Hämtmat får dock överlämnas. Tidigare låg den begränsningen på åtta personer i samma sällskap.
Ingen alkohol på krogen efter 20
Från den 24 december 2020 till den 28 februari 2021 är det förbjudet med försäljning och servering av alkohol efter klockan 20.00. Förbudet avser alla verksamheter med serveringstillstånd såsom barer, restauranger och pubar.
Den 24 februari kom besked om att alla restauranger och serveringar, oberoende om de serverar alkohol eller inte, från den 1 mars föreslås behöva stänga senast klockan 20.30 på kvällen. Det ska enligt Folkhälsomyndigheten sedan gälla tills vidare. Hämtmat ska inte begränsas av de nya serveringsrestriktionerna utan gäller främst sittande gäster, enligt Folkhälsomyndigheten.
Inga artister på restauranger
Undantaget i publiktaket för restauranger med artister som underhåller matgäster har tagits bort. Från och med den 24 november är det i praktiken omöjligt att bjuda matgäster på levande musik, eftersom bara åtta personer då får närvara.
Förbjudet att resa in i Sverige
Sverige har inte stängt gränserna men har inreseförbud från länder utanför EU, EES-området och Schweiz. Svenska medborgare omfattas inte av inreseförbudet, som gäller fram till den 31 mars 2021.
Sverige har infört inreseförbud från Storbritannien, Danmark och Norge efter att en ny och mer smittsam variant av coronaviruset börjat spridas snabbt i landet. Undantagna är svenska medborgare, personer som bor och arbetar i Sverige eller den med trängande familjeskäl.
Den 21 december 2020 återinförde UD avrådan från icke nödvändiga resor till Storbritannien.
Den 6 februari 2021 infördes krav på att utländska medborgare som är 18 år eller äldre ska uppvisa ett giltigt intyg om negativt covid-19-test för att få resa in i Sverige. Det får max ha gått 48 timmar mellan provtagningen och gränspassagen.
LOKALA REKOMMENDATIONER
Smittskyddsläkare i regionerna kan utfärda lokala och regionala rekommendationer. På Krisinformation.se finns samlad information om vad som gäller i olika regioner.