Foto: Markus Ljungholm, SVT

Frihet under ansvar under coronakrisen – men hur bör vi umgås?

Uppdaterad
Publicerad

I den pågående coronakrisen är det upp till var och en att ta sitt ansvar för att minska smittspridningen. Men vad är acceptabelt? Vissa tycker det är viktigt att gå på krogen och andra vill inte det.

– Jag skulle undvika grupper, säger Sara Serenander.

Sammankomster på fler än 500 personer är förbjudna och vi rekommenderas att hålla avstånd och undvika att umgås i större grupper. I andra länder finns hårda förbud och karantänsregler men vi lever fortfarande i frihet under ansvar. Vad är egentligen okej?

Cathrine Steene jobbar i krogbranschen och hon har inte kunnat jobba så mycket på senaste eftersom antalet kunder minskat.

Coronapandemin

– Det tär ganska mycket på samhället, säger hon.

Jocke Hjäre brukar fiska inne i Stockholm och han tycker att det är viktigt att hålla avstånd från varandra samtidigt som det också är viktigt att fortsatta vara ute.

– Det ska inte dö, vi behöver vara ute och stödja vår lokala korvmoj, säger han.

Efter att artikeln och videon publicerats har reglerna ändrats till att förbjuda offentliga sammankomster på fler än 50 personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet