Krögaren: Vi behöver hjälp i dag, annars går vi under

Publicerad

Beskedet om att endast tillåta bordsservering på barer och restauranger blev ännu ett hårt slag mot den redan blödande restaurangbranschen.

– Det är katastrof. Vi måste ha hjälp i dag, säger krögaren Marcus Svensson i SVT:s Morgonstudion.

Marcus Svensson driver två krogar i Göteborg. Coronaviruset har inneburit att han förlorat 80 procent av sina gäster och tvingats permittera stora delar av personalen.

”Regeringen måste agera”

Han tycker inte att de stödpaket som hittills aviserats från regeringen räcker.  

-Det är bara lån. Vi ska låna skattade pengar från bankerna men det hjälper inga småföretagare. Vi måste få hjälp med kapital, annars går vi under. Regeringen måste agera, det måste hända någonting, säger han.

Akuta löne- och hyreskostnader

Regeringens coronasamordnare Anders Ferbe säger att han känner igen beskrivningen av den akuta situationen från samtal med andra företagare runtom i landet. Allra mest utsatta är hotell- och restaurang, besöks- och turistbranscherna.

– Vad jag har hört och förmedlat till regeringen är att det måste till akuta stödinsatser under denna vecka. Det är två saker de flesta vill ha hjälp med. Det ena är att permitttera anställda och att staten tar lönekostnaderna. Det andra är hyreskostnaderna, att fastighetsägare skjuter på hyran. 

Kostnaderna för förslagen är svåra att beräkna men ett permitteringsstöd skulle handla om åtskilliga miljarder enligt Anders Ferbe.

Se hela samtalet i klippet högst upp i artikeln. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.