Läget akut för företagen enligt Svenskt Näringsliv – vill att staten går in med 200 miljarder

Uppdaterad
Publicerad

200 miljarder kronor – så mycket vill Svenskt Näringsliv att staten ska gå in med för att rädda svenska företag. Vd:n Jan-Olof Jacke beskriver situationen som ”akut”.

– Vi har desperata företagsledare som behöver stöd väldigt snabbt, säger Jacke.

Under tisdagen presenterade Svenskt Näringsliv flera nya reformförslag för att rädda svenska företag. Vd:n Jan-Olof Jacke kallar reformförslagen för ett ”räddningspaket” och beskriver situationen som ”akut”.

– Det som händer nu med en hastighet och kraft vi inte hade kunnat förutsäga, säger han på pressträffen.

Coronapandemin

Jan-Olof Jacke berömde regeringens tidigare insatser men säger att det behövs väsentligt mer – och av en annan karaktär.

– Regeringen har svarat på ett väldigt bra sätt, det har funnits en vilja att agera. Men vi har underskattat vilken hastighet det här slår med, vi behöver nu mer kraftfulla åtgärder.

Reformerna, åtgärder som motsvarar fyra procent av BNP, ska finansieras genom en ökning av statsskulden och Jan-Olof Jacke säger att förslagen måste vara på plats inom veckor för att undvika massarbetslöshet.

”Läget är helt akut”

Här är några av förslagen i korthet:

  • Förstärk systemet med korttidspermittering – det ska vara möjligt att minska sysselsättningen ner till noll procent.  
  • Räddningsersättning vid omsättningsfall – företag som fått minskad omsättning med minst 40 procent ska få ersättning för vissa fasta utgifter, exempelvis hyra.  
  • Arbetsgivaravgifter och egenavgifter slopas tillfälligt för alla företag – gäller upp till ett tak på tre miljoner kronor under tre månader och riktas framför allt till små och medelstora företag.  
  • Likviditet ut till företagen – sänkt ränta vid anstånd med skatteinbetalningar och statliga kreditgarantier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet