Barn till arbetslösa och föräldralediga portas på förskolan

Uppdaterad
Publicerad

För att minska trycket på personalen har flera kommuner beslutat att stoppa barn till arbetslösa och föräldralediga från att gå i förskolan under coronaviruspandemin. Det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Åtgärderna är enligt Skolverket inte förenliga med skollagen. Men de är nödvändiga, säger Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande i en av de aktuella kommunerna, Falkenberg.

– Vi har så stor personalfrånvaro att vi var tvingade att prioritera och då har vi de här barnen som ändå har föräldrar som är hemma. De har ju inte ett omsorgsbehov, säger han till Ekot.

Hänvisar till arbetsmiljölagen

Utöver Falkenberg har även bland annat Boden, Ånge och Luleå infört förbud för arbetslösa och föräldrar som är hemma med syskon att lämna barn i förskolor, och alltså gått ett steg längre än de många kommuner som bara vädjat att dessa barn ska hållas hemma.

Luleå kommun hänvisar till arbetsmiljölagen, då man inte anser att man kan garantera förskolebarnens säkerhet när så många i personalen är sjuka.

– Vi har inte den tillgången till vikarier att vi kan lösa situationen, säger Maarit Enbuske, skolchef i Luleå till radion.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nya coronaviruset

Mer i ämnet