Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi står inför en unik medicinsk utmaning”, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson. Foto: TT

Hälso- och sjukvårdsdirektören: ”Stormen är här”

Uppdaterad
Publicerad

Under bara ett dygn har 18 patienter avlidit i region Stockholm på grund av coronaviruset. Totalt ligger siffran nu på 37 avlidna (25/3) i Stockholmsregionen.

– Jag liknade den här smittan vid en storm tidigare i veckan. Nu kan jag säga att stormen är här, sade hälso-och sjukvårdsdirektören Björn Eriksson i en pressträff som region Stockholm höll i på onsdagskvällen.

300 på sjukhus

1070 personer i länet är nu konstaterat smittade, varav 111 bara det senaste dygnet. 300 vårdas på sjukhus, varav 64 har inkommit sedan igår.

– Nu är pressen på vården otroligt hög, det är en unik medicinsk utmaning. Vi gör en historisk omställning i vården på bara några veckor.

– Jag får frågan om vad vi behöver. Mest akut just nu är två saker: dels tillräckligt med skyddsutrustning, dels att ha bemanning för den ökande kapaciteten.

Vädjade om hjälp

Under presskonferensen vädjade Björn Eriksson om hjälp för att få ihop tillräckligt med resurser.

– Vi ber alla med sjukvårdsutbildning att bidra så mycket de kan. Vi tar emot all hjälp som vi kan få för det behövs nu, sade Björn Eriksson.

Bland annat vände han sig till nyexaminerade, de som lämnat branschen samt de som gått i pension.

– Vi betonar att det är nyligen pensionerade, de som är under 70 år i första hand, sade Björn Eriksson.

Fältsjukhuset som ska öppnas på Stockholmsmässan beräknas kunna ta emot 600 patienter, meddelar regionen, men det är främst de befintliga akutsjukhusen som ska ha intensivvård.

”Kommer att bli värre”

Totalt har 6 500 personer i länet testats för viruset. I nuläget vårdas 65 patienter på intensiven, 17 fler än dygnet innan. Sjukvårdsdirektören betonade att antalet smittade i åldersgruppen över 70 år har ”ökat dramatiskt”.

– Vi vet ännu inte hur långt vi har kommit i den här stormen. Men det kommer att bli värre.

– Vi är beredda på att gå upp till det högsta beredskapsläget, katastrofläge, sade Björn Eriksson i det fall läget kan komma att förvärras inom vården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.