Under söndagen meddelade Region Stockholm att de kommer, tillsammans med Försvarsmakten, bygga ett sjukhus i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT/ Anders Wiklund / TT

Stockholmsmässan blir fältsjukhus för coronapatienter

Uppdaterad
Publicerad

Redan nu på söndagen påbörjas arbetet med att bygga ett externt sjukhus i Stockholmsmässans lokaler i Älvsjö, meddelar Region Stockholm.

– Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta, säger Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Fältsjukhuset byggs i samarbete med Försvarsmakten för att kunna vårda patienter som har drabbats av covid-19 och kommer kunna tillhandahålla både intensivvård samt annan typ av vård.

– Även om vi för närvarande har lediga intensivvårdsplatser vet vi att läget kan förändras snabbt. Vi vill hela tiden ligga steget före i vår planering. Vi fortsätter att hoppas på det bästa och planera för det värsta, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson i ett pressmeddelande.

Coronapandemin

Värst i Stockholm

Stockholm har drabbats hårt av det nya coronaviruset. Färska siffror visar att 661 personer har smittats varav sju personer har avlidit hittills i regionen.

– Hela regionen står inför en extraordinärt stor utmaning som kräver ledarskap, mod och samarbete. För oss är det självklart att i denna prövande tid hjälpa till på alla sätt vi kan, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd på Stockholms Handelskammare och vice ordförande för Stockholmsmässan.

SVT Nyheter har ställt frågan till både Stockholms Handelskammare, Region Stockholm samt Stockholmsmässan hur mycket uthyrningen av mässan kommer att kosta.

– Jag kan inte kommentera det just nu. Vi jobbar just nu med att bistå Region Stockholm och Försvarsmakten på bästa sätt för att kunna etablera det här sjukhuset, säger Christina Kilström, kommunikationschef på Stockholmsmässan.

Samtliga kontaktpersoner har meddelat att de kommer återkomma med uppgifterna som efterfrågats.

Uppsala fältsjukhus omdirigeras

Under lördagen skickades 80 containrar fyllda med medicinskt material lastade på lika många lastbilar från Göteborg till Uppsala. Ett fältsjukhus skulle upprättas på Ärna flygplats men detta har omdirigerats till Stockholmsmässan.

– Det beror på att Socialstyrelsen och regeringen har prioriterat var resurserna behövs bäst, säger Jesper Tengroth, pressekreterare på Försvarsmakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet