Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Man tittar på alla typer av lokaler, det viktiga är att de uppfyller kriterierna, säger Björn Eriksson apropå SVT:s uppgifter att regionen planerar ett fältsjukhus på Stockholmsmässan i Älvsjö. Foto: Emil Larsson/SVT

Skyddsutrustning i Stockholm kan ta slut inom några timmar

Publicerad
En del skyddsmaterial för vårdpersonal kan ta slut inom några timmar i Stockholmsområdet. Det uppger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson, som nu också kommenterar planerna att låta Stockholmsmässan i Älvsjö bli ett fältsjukhus.

– Om platserna på sjukhusen tar slut, då har vi planer på att se om vi kan upprätta något externt, ett externt ”covid-19-IVA”, säger han till SVT.

Enligt vad SVT erfar finns planer att låta Stockholmsässan i Älvsjö bli ett fältsjukhus. Från Stockholmsmässan, som just nu hålls stängd, vill man inte kommentera uppgifterna utan hänvisar alla frågor till regionen.

– Man tittar på alla typer av lokaler, det viktiga är att de uppfyller kriterierna, säger Björn Eriksson i en kommentar till uppgifterna.

Var den än skulle hamna, så tror han att det dröjer några veckor innan en extern intensivvårdsenhet kan komma på plats.

Saknar visir

Bland vårdens mest akuta utmaningar just nu framhåller Björn Eriksson bristen på skyddutrustning för personalen som möter coronasmittade, till exempel munskydd, visir och platsförkläden.

– Viss utrustning hotar att ta slut ganska snart.

Är det dagar eller veckor?

-Viss utrustning kan ta slut inom bara några timmar.

Vad händer om det tar slut?

– Först och främst hoppas vi att det inte tar slut. Gör det det någonstans så omfördelar vi mellan avdelningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer