Region Stockholm bygger tillsammans med Försvarsmakten ett komplett fältsjukhus i Älvsjö. Foto: SVT

Region Stockholm håller pressträff om fältsjukhus i Stockholmsmässan

Uppdaterad
Publicerad

Ett militärt fältsjukhus har transporterats från Göteborgs garnison och håller just nu på att uppföras vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Fältsjukhuset har ett 30-tal intensivvårdsplatser.

– Vi stöder naturligtvis Region Stockholm med stor stolthet. Förhoppningsvis blir den gemensamma effekten påtaglig, säger Tomas Karlsson, chef för mellersta militärregionen, om samarbetet med Region Stockholm under en presskonferens.

Region Stockholm bygger tillsammans med Försvarsmakten ett komplett fältsjukhus med ett 30-tal intensivvårdsplatser vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Under en presskonferens klockan 13 berättade Region Stockholm och Försvarsmakten mer om fältsjukhuset.

– Det här sjukhuskompaniet är normalt bemannat med 160 personer men nu kommer vi att reducera mängden personal för att hålla i byggnationen och hålla driften igång över tid. Region Stockholm bistår med sjukvårdspersonal i övrigt, säger Tomas Karlsson.

Corona i Stockholm

Dirigerades om till Stockholm

Enligt den ursprungliga planen skulle fältsjukhuset placeras vid den militära flygbasen Ärna, utanför Uppsala. Men på Socialstyrelsens inrådan ändrades det beslutet.

”Behovet av intensivvårdsplatser för patienter med covid-19 förväntas bli stort under kommande veckor”, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Fältsjukhuset byggs i mäss- och kongressanläggningen Stockholmsmässan, som ägs av Stockholms Handelskammare och Stockholms stad. Det är i nuläget oklart vad uthyrningen kommer att kosta.

– Jag kan inte kommentera det just nu. Vi jobbar just nu med att bistå Region Stockholm och Försvarsmakten på bästa sätt för att kunna etablera det här sjukhuset, säger Christina Kilström, kommunikationschef på Stockholmsmässan till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Stockholm

Mer i ämnet