Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Stockholm: ”En utmaning som vi inte sett i modern tid”

Region Stockholm håller pressträff om fältsjukhus i Stockholmsmässan

Uppdaterad
Publicerad
Ett militärt fältsjukhus har transporterats från Göteborgs garnison och håller just nu på att uppföras vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Fältsjukhuset har ett 30-tal intensivvårdsplatser.
– Vi stöder naturligtvis Region Stockholm med stor stolthet. Förhoppningsvis blir den gemensamma effekten påtaglig, säger Tomas Karlsson, chef för mellersta militärregionen, om samarbetet med Region Stockholm under en presskonferens.

Region Stockholm bygger tillsammans med Försvarsmakten ett komplett fältsjukhus med ett 30-tal intensivvårdsplatser vid Stockholmsmässan i Älvsjö. Under en presskonferens klockan 13 berättade Region Stockholm och Försvarsmakten mer om fältsjukhuset.

– Det här sjukhuskompaniet är normalt bemannat med 160 personer men nu kommer vi att reducera mängden personal för att hålla i byggnationen och hålla driften igång över tid. Region Stockholm bistår med sjukvårdspersonal i övrigt, säger Tomas Karlsson.

Dirigerades om till Stockholm

Enligt den ursprungliga planen skulle fältsjukhuset placeras vid den militära flygbasen Ärna, utanför Uppsala. Men på Socialstyrelsens inrådan ändrades det beslutet.

”Behovet av intensivvårdsplatser för patienter med covid-19 förväntas bli stort under kommande veckor”, skriver Region Stockholm i ett pressmeddelande.

Fältsjukhuset byggs i mäss- och kongressanläggningen Stockholmsmässan, som ägs av Stockholms Handelskammare och Stockholms stad. Det är i nuläget oklart vad uthyrningen kommer att kosta.

– Jag kan inte kommentera det just nu. Vi jobbar just nu med att bistå Region Stockholm och Försvarsmakten på bästa sätt för att kunna etablera det här sjukhuset, säger Christina Kilström, kommunikationschef på Stockholmsmässan till SVT Nyheter.

Direktrapport · Coronasmittan i Stockholmsregionen

20.10
Folktandvården får starta hela sin verksamhet. Beslutet kommer från Region Stockholm och verksamheten kommer att starta i två steg, förutsatt att spridningen av coronaviruset då inte ökar. 80 procent av verksamheten planeras att återupptas den 1 juni och full återgång sker från den 22 juni. Folktandvården har fortsatt ansvar att skydda riskgrupper från smitta.
14.08
6 nya dödsfall till följd av covid-19 i Stockholms län senaste dygnet. Det visar dagens siffror från Folkhälsomyndigheten. Totalt har nu 1 942 personer avlidit till följd av covid-19 i Stockholms län. Ytterligare 60 personer har konstaterats smittade i länet under senaste dygnet. Totalt i länet har 11 271 personer bekräftats smittade av covid-19.
14.11
Inga nya dödsfall i covid-19 är inrapporterade i Stockholms län under söndagen, det visar dagens siffror från Folkhälsomyndigheten.
Ytterligare 22 personer är konstaterade smittade i länet det senaste dygnet. Totalt i länet är det 1 936 personer med bekräftad covid-19 som avlidit.
 
Att ha i åtanke är att det sedan tidigare är känt att siffrorna som presenteras under helgen ofta är lägre än det som presenteras under veckorna, då det förekommer eftersläpning i inrapporteringen.
13.23
Studenter i Lidingö kommun får också sitt efterlängtade utspring. Vid utspringet tillåts dock en mindre publik bestående av den närmaste familjen. Med närmaste familj menas de personer studenten bor tillsammans med, uppger Hersby gymnasium på sin hemsida.
Studentutspringen sker klassvis under två dagar.
09.56
Studenter i Nacka kommun får sitt utspring – trots avrådan från Skolverket
Utspringet kommer bli av på nästan alla gymnasieskolor i Nacka, något som nvp var först med att rapportera om. Det kommer dock ske med en del restriktioner.
På YBC gymnasiet kommer varje elev få ha med sig max två personer som tar emot dem vid utspringet, och utspringet kommer också sändas digitalt.
På Nacka gymnasium tillåter man bara att en klass springer ut åt gången, och med drygt en timmes mellanrum mellan varje klass.
Däremot blir det inget studentflak för någon student i kommunen, då transportstyrelsen förbjudit det året ut.  
09.01

Läkare: Omöjligt att jobba bort vårdskulden

Hittills har 44 000 operationer ställts in i Sverige på grund av coronapandemin, berättade SVT Nyheter tidigare i veckan.

Att kompensera för detta blir oerhört svårt för Region Stockholm, menar Akil Awad, läkare på Södersjukhuset i Stockholm och medgrundare till Stockholms sjukvårdsupprop.

-Det vi sade före krisen är ännu viktigare nu. Återigen drabbas äldre och multisjuka hårdast. Man måste sluta flytta resurser från sjukhus och vårdcentraler till närakuter, vårdval och digitala läkarappar, säger Akil Awad.

Han vill nu att Region Stockholm ändrar beslutet om besparingar som bland annat innebär varsel och anställningsstopp.

-Vi kan inte gå ner i personal. Med så mycket vård som kommer att krävas är det sista vi behöver tänka på effektiviseringar. Folk jobbar dag och natt. Vi är många som är oroliga, men vi är trötta och kan inte ens demonstrera.

Enligt Irene Svenonius (M), finansregionråd i Stockholm, har regionen "under denna pågående kris klarat av att arbeta på nya sätt i sjukvården".
"Slutsatserna av detta får vi dra senare. Vi är ännu mitt i en kris med rekordstort vårdbehov", skriver hon i en kommentar till TT.
(TT)

14.09
Lördagens siffror från Folkhälsomyndigheten visar att ytterligare 61 personer konstaterats smittade med covid-19 i Stockholms län det senaste dygnet. I länet är nu 11 081 personer konstaterat smittade. Sedan i fredags har ytterligare 51 personer rapporterats avlidna i covid-19. Totalt i länet är det 1 936 personer med bekräftad covid-19 som avlidit.
11.14

Osäkert om andelen smittade i Stockholm

Enligt Folkhälsomyndighetens matematiska modell skulle 17 procent av befolkningen i Stockholm ha smittats av coronaviruset den 11 april. Men enligt myndighetens nyligen presenterade antikroppsstudie hade endast 7,3 procent av stockholmarna smittats runt den perioden.

- Det finns fler förklaringar till att man inte ska gräva ned sig i siffran, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Dels är det inte helt klarlagt hur lång tid det tar att utveckla antikroppar, dels är det inte klarlagt om alla som smittas faktiskt utvecklar antikroppar, säger han.

- Dessutom måste man ta hänsyn till att det här är prover från vårdcentraler, under en period där förmodligen ganska många undviker att gå till vårdcentralen.

Det finns med andra ord eventuellt problem med representativiteten i urvalet i antikroppsstudien, säger Anders Tegnell.

- Det är nog mest de ganska allvarligt sjuka som kommer till vårdcentralen. Dessa blodprov som normalt sett räknas som ganska representativa är nog inte det på samma sätt i dag

Folkhälsomyndigheten diskuterar nu om man ska komplettera antikroppsstudien.

Enligt Tegnell låg andelen smittade i Stockholm vid början av april förmodligen någonstans mellan prognosen och antikroppsstudien

(TT)

16.47

Gotland runt ställer in. Världens största havskappsegling, Gotland runt, med fler än 200 segelbåtar och tusentals seglare är inställt.

- Under våren har vi undersökt olika möjligheter att genomföra tävlingen, då vi är övertygade om att idrott utomhus ger positiva värden för människor. Men med dagens situation är det viktigt att vi tar ansvar och inte bidrar till ökad smittspridning eller belastar samhällsresurser, säger Stefan Rahm, klubbdirektör på KSSS.

Starten i centrala Stockholm brukar locka hundratusentals besökare och publik längs med stränderna. 
Nu ställs havskappseglingen, som skulle gått av stapeln den 28 juni in, med anledning av den pågående Covid-19 pandemin.

- Vi har fört en intensiv dialog med vår tävlingsorganisation och KSSS samarbetspartners för att försöka hitta alternativa lösningar. Men sammantaget är osäkerheten kring hur pandemin utvecklas och effekterna i samhället för stora för ett stort arrangemang som Gotland Runt.

16.19

Sjukvård för äldre. Det har varit mycket diskussion om vilken vård de som ligger på äldreboende får i samband med coronaepidemin. Dödstalen för äldre på äldreboende har varit mycket höga. Region Stockholm gör nu nytt regelverk för att förtydliga hur vården ska fungera för de äldre i olika instanser, skriver regionen på sin hemsida.
 

Man konstaterar att de som bor på äldreboende är mycket sköra personer och alla klarar inte att flyttas. Därför har man stärkt möjligheten att flytta sjukvården till patienten istället för tvärtom.
 

- Att flytta från sin invanda miljö till ett akutsjukhus eller geriatrisk klinik kan ofta vara en stor belastning för patienten. Men läkare ska alltid göra en individuell bedömning så att patienten får sin vård där det bäst gynnar patienten, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson.
 

Bland annat har avancerad sjukvård i hemmet fått ett utökat uppdrag för att förstärka och stödja basal hemsjukvård och läkarinsatser i äldreboenden. Husläkarmottagningarna ska också kunna öka kapaciteten i hemsjukvården.
 

- Den patient som bäst gynnas av syrgasbehandling, andra behandlingar och/eller utökad övervakning bör flyttas till geriatriken eller akutsjukhusen. Det finns lediga vårdplatser och det är alltid patientens bästa som ska styra beslutet, säger Björn Eriksson.
 

Regelverket berör Husläkarmottagningar inklusive basal hemsjukvård, Hemsjukvård kvällar, nätter och helg, ASIH, geriatrik, jourläkarbilar samt akutsjukhusen. Regelverket påverkar även kommunala verksamheter så som biståndsbedömning samt verksamheter inom särskilt boende för äldre, LSS-boende, hemtjänst samt personlig assistans.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Stockholm

Mer i ämnet