default_caption

Facken i LO ställer sig bakom regeringens jobbpakt

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett styrelsemöte igår godkände LO:s styrelse jobbpakten, i utbyte mot att skillnaderna i avgift till a-kassan tas bort. Pakten innebär bland annat att unga ska kunna jobba 75 procent och studera resten av tiden.

Uppåt var fjärde person under 25 år saknar jobb – och sen förra hösten har LO suttit i samtal med regeringen och näringslivet om en jobbpakt för att få fler unga i arbete.

Nu ser den pakten ut att kunna komma i hamn. Igår godkändes en uppgörelse med regeringen av LO:s styrelse. Enligt uppgifter till SVT var flera fackförbund tveksamma. Men till sist ställde sig alla utom Transport bakom beslutet efter att regeringen erbjudit sig att slopa differentierade avgifter till a-kassan.

”Viktigt steg”

LO hoppas på att allt ska kunna vara på plats redan det första halvåret nästa år, även om arbetet skatas ned av den pågående avtalsrörelsen.

– Det har saknats ett viktigt steg mellan gymnasieutbildning och jobb, vi hoppas på att kunna få det steget på det här sättet, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till SVT.

– Om allt går i lås ska det här vara på plats första halvåret 2013.

Även finansminister Anders Borg (M) är nöjd.

– Vi har lite för höga trösklar in på arbetsmarknaden i Sverige, det är för svårt att ta sig från utbildning till jobb och det har bidragit till att vi har lite för hög ungdomsarbetslöshet. Det här är ett av de steg vi kan ta för att underlätta lite grann, säger Anders Borg.

Varva utbildning och arbete

I korthet går jobbpakten ut på att unga under 25 ska kunna varva utbildning och arbete – helst redan från gymnasiet. De unga får jobba 75 procent av tiden och får 75 procent av lönen – resten av tiden ska ägnas åt studier. På det sättet ska unga bli billigare att anställa och samtidigt höja sin kompetens.

Idén lanserades av statsminister Fredrik Reinfeldt i somras. LO hoppas att pakten kan ge 50.000 nya jobb. Men enligt kritikerna kan den lika gärna leda till lönedumpning för unga.

– Det kommer inte att bli fråga om lönedumpning, man minskar ju arbetstiden samtidigt, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Hur ska ni kunna kontrollera det?

– Det blir en del av fackets arbete.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.