Facken sågar bolagsskatten

Uppdaterad
Publicerad

Ledande fackförbund är överlag kritiska mot regeringens budget. Bland annat sågas den sänkta bolagsskatten. Dessutom ifrågasätts regeringens prognos.

Regeringens höstbudget präglas av brist på offensiv handlingskraft, enligt IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

”Att inte låta någon del av reformutrymmet komma de arbetslösa och sjuka till del är både omoraliskt och oacceptabelt”, skriver Ferbe i ett pressmeddelande.

Fackförbundet Unionen är också kritiskt och sågar sänkningen av bolagsskatten.

”Det kan visa sig bli ett kostsamt och ineffektivt sätt att hantera företagens verkliga utmaning – att hitta rätt kompetens. Sverige behöver fler utbildningsplatser av hög kvalitet”, skriver Unionens tillförordnade chefekonom Gösta Karlsson.

Han efterlyser även en reform av a-kassan ”för att öka rörligheten på arbetsmarknaden”.

Sacos ordförande Göran Arrius är generellt positiv till regeringens investeringar, men är samtidigt också kritisk mot storleken på sänkningen av bolagsskatten.

”Överhuvudtaget är det dags att göra en ny stor skatteöversyn, systemet har eroderat till en schweizerost som håller skattekonsulterna i arbete”, skriver han i en kommentar.

Dessutom ifrågasätter Arrius de prognoser finansminister Anders Borgs bygger sin budget på.

”Man kan undra över att finansministern är så optimistisk jämfört med andra bedömare”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2012

Mer i ämnet