Foto: TT

Facken stoppar sverigedemokrater

Uppdaterad
Publicerad

Nästan hälften av fackförbunden förbjuder aktiva sverigedemokrater att ha förtroendeuppdrag. Hårdast motstånd finns i LO-förbunden, trots att SD är det näst största partiet bland LO:s medlemmar.

– Det är utsökt propaganda för Sverigedemokraterna, säger statsvetaren Karl Loxbo till Dagens Nyheter om fackförbundens strategi.

Tidningen kartlade fackens inställning till sverigedemokrater även i juli 2014. Då hade partiet bara 5,7 procent av rösterna och 20 riksdagsmandat. Sedan dess har mandaten mer än fördubblats, och mätningar tyder på att sympatierna har ökat ytterligare.

”Antifackligt” parti

Fackförbundens acceptans för SD har däremot inte blivit större, och inom LO är det bara Handels, Seko och Musikerförbundet som inte omedelbart åter svarar nej på DN:s fråga om de låter aktiva sverigedemokrater ha förtroendeuppdrag.

Ingela Edlund, LO:s andre vice ordförande, kallar SD för ”antifackligt” men konstaterar att det är de enskilda förbunden som bestämmer hur de ska göra.

– Men det är ju ingen som tycker att det känns rätt att en aktiv sverigedemokrat ska kunna ha ett fackligt uppdrag. Det handlar om allas lika rätt och värde, säger hon till Dagens Nyheter.

Förbunden ”hycklar”

SD:s partisekreterare Richard Jomshof anser däremot att fackförbund ”hycklar” när de låter sverigedemokrater vara medlemmar men stoppar dem från förtroendeposterna.

– De är intresserade av medlemmarnas pengar, men det är bara en liten del av förbundet som får ta del av makten, säger Jomshof till DN.

Fakta: Så svarade fackförbunden

Frågan i Dagens Nyheters undersökning löd: Kan man vara förtroendevald, eller på annat sätt ha ett uppdrag i ert fackförbund och samtidigt ha ett uppdrag i Sverigedemokraterna?

Fackförbund som svarade ja: Sacoförbunden: Civilekonomerna, Fysioterapeuterna, Jusek, Lärarnas riksförbund, Naturvetarna, Officersförbundet, Sveriges ingenjörer, Sveriges veterinärförbund, Trafik och järnväg. TCO-förbunden: Unionen, Tull-kust, SLF, Lärarförbundet, Journalistförbundet, Försvarsförbundet.

Övriga förbund svarade antingen ”nej” eller sådant som ”Svårt att förena”, ”Tar ställning i varje fall” eller har inte svarat/tagit ställning.

11 av 14 LO-förbund svarar nej. Seko, Musikerförbundet och Handels är undantagna, men ingen av dem svarar ja.

Inom TCO-förbunden är det sex förbund som svarar ja och fem nej. Ett förbund anger ”svårt i praktiken” och två har ej svarat/tagit ställning.

Bland Sacoförbunden är det nio av 23 som svarar ja. Lika många har inte svarat/tagit ställning. Fem förbund svarar nej.

Källa: Dagens Nyheter

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.