En stor insats pågår på Hällbyfängelset utanför Eskilstuna på onsdagen. Två intagna har tagit personal som gisslan. Foto: Per Karlsson/TT

Facket: ”Riskerna har blivit större”

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården har länge slagit larm om överfulla anstalter och en ökad hotbild mot personalen.

Gisslandramat som nu pågår på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna är en följd av problemen menar facket.

– Det har blivit lättare att det händer någonting, säger Josip Jovasevic, vice ordförande i Seko Kriminalvård.

Två kriminalvårdare togs under onsdagen som gisslan av intagna på Hällbyanstalten utanför Eskilstuna. Att personal tas som gisslan är ovanligt, men Josip Jovasevic är trots det inte förvånad. En orsak till det handlar om beläggningen på anstalterna som på många håll i landet är över 100 procent.

– Det innebär att vi har mer personal och mer intagna på anläggningar som är avsedda för ett mindre antal, och vi har påtalat är att det kommer skapa större risk för hot och våld, både mellan intagna och mot personalen, säger Josip Jovasevic.

Säkerheten lidande på sommaren

Enligt uppgifter till SVT är de personer som tagits gisslan är en man och en kvinna som båda vikarierar på anstalten, något som blivit vanligare de senaste åren.

I en intern rapport från Kriminalvården i våras konstaterade myndigheten att antalet vikarier utan utbildning ökat i snabb takt, bland annat på grund av pandemin som ledde till att inga nya utbildningar kunde genomföras under förra året.

Idag är nästan var tredje kriminalvårdare på Sveriges fängelser och häkten outbildad och visstidsanställd. Och just på sommaren tenderar säkerheten på anstalter att bli extra lidande.

– Ja, tyvärr är det ju så. Vår personal, som kan jämföras med personalen inom vården som kämpat med corona, har under en längre tid kämpat med beläggningen. På sommaren kan vi inte behålla all ordinarie personal, de måste vila upp sig för att orka. Det är inte fel på sommarvikarierna, men kommer du in efter två veckors introduktion så kan du inte allting, säger Josip Jovasevic.

Ökat hot och våld

De senaste åren har det kommit flera rapporter om att hot och våld blir allt vanligare inom Kriminalvården, särskilt på anstalter och häkten med de högsta säkerhetsklasserna. Hällbyanstalten är en anstalt i säkerhetsklass 1, vilket är den högsta säkerhetsklassen.

Josip Jovasevic ser även att de kriminella som nu kommit in på många av landets anstalter även har gjort att risken för att allvarliga händelser inträffar ökat.

– Vi har ett klientel som kommer in på våra anstalter som återspeglar det som händer i samhället, som är av en annan kaliber än det var för några år sedan. Det kan man räkna ut själv, om man tänker på de personer som grips ute på gatorna, det är de som kommer till några av våra anstalter, säger Josip Jovasevic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gisslandramat på Hällbyanstalten

Mer i ämnet