Övervakningskameran i vaktrummet visar de båda intagna, bara minuter efter det att de tagit två vårdare som gisslan och tvingat ned dem på golvet. Gisslantagarna var beväpnade med egentillverkade stickvapen. Foto: Polisens förundersökning

I dag inleds rättegången mot Hällbyfångarna

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen inleds rättegången mot de två män som åtalats för att ha tagit två vårdare som gisslan på Hällbyanstalten i Eskilstuna i somras.

Eskilstuna tingsrätt håller förhandlingarna i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och rättegången beräknas pågå i fyra dagar.

Männen, som är 24 respektive 31 år, satt både inne på långa fängelsestraff, för bland annat mord, när de övermannade de två vårdarna på avdelningen.

Gisslandramat på Hällbyanstalten

Pågick i nio timmar

Gisslandramat pågick i nio timmar innan vårdarna släpptes, bland annat efter det att pizzor delats ut på avdelningen. Något som gisslantagarna ställt som motkrav i förhandlingarna.

De båda männen har åtalats för människorov, grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman efter händelserna den 21 juli.

Vårdarna hörs

Under rättegångens första dag ska förhör hållas med de båda utsatta kriminalvårdarna. De har i utredningen berättat att situationen till en början var mycket hotfull.

– När vi låg på golvet och de stod på knä bredvid oss och skrek att de skulle skära halsen av oss. Det var jobbigt, då hade jag som mest panik och var rädd, har en av vårdarna sagt.

Släpptes utan skador

De beskriver en situation som först var våldsam, men som sedan vartefter lugnade ned sig innan de släpptes en i taget utan fysiska skador.

Gisslantagarnas motiv ska ha varit ett missnöje med anstalten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gisslandramat på Hällbyanstalten

Mer i ämnet