Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagare berätta Frida Hamberg om vilket motiv de båda misstänkta ska ha haft. Foto: Christine Olsson/TT

Två intagna åtalas efter gisslandramat på Hällbyanstalten

Uppdaterad
Publicerad

Två intagna på Hällbyanstalten i Eskilstuna åtalades på torsdagen för grovt människorov efter gisslandramat på anstalten i somras.

– Jag förväntar mig en fällande dom, säger kammaråklagare Frida Hamberg.

Männen, som är 24 respektive 31 år, åtalas även för grovt hot mot tjänsteman, grov utpressning och våld mot tjänsteman efter händelsen den 21 juli, uppger åklagarmyndigheten.

– De misstänkta männen barrikaderade sig i ett vaktrum på anstalten och höll under cirka nio timmar två från personalen som gisslan. Under frihetsberövandet har hot och visst våld förekommit mot personalen som hölls frihetsberövade, säger Frida Hamberg.

Missnöje med anstalten

Enligt utredningen ville de båda intagna rymma då de var missnöjda med förhållandena på anstalten. De krävde bland annat en helikopter, pengar, kläder och även pizza att äta.

– När kraven inte till fullo uppfylldes släpptes gisslan och gärningsmännen gav upp, säger Frida Hamberg.

Vid rättegången kommer bland annat flera anställda på Hällby att höras som vittnen, men även poliser som deltog i insatsen. Hamberg beskriver bevisläget som bra och hon säger att hon förväntar sig en fällande dom.

– Utöver vittnena kommer jag att presentera bevisning som visar de stick- och skärvapen som använts under händelseförloppet. Vi har även vissa delar av händelsen på film, säger Hamberg.

Personal bands fast

Ingen av de två ur personalen blev skadad i samband med händelsen. Men åklagaren berättar att personalen blev hotade med ett stick- och skärvapen som riktats mycket nära huvud och kropp.

– En av dem fick sina händer och fötter bundna så att de blev blåa, säger hon.

18-åriga fängelsestraff

24-åringen avtjänade vid händelsen ett fängelsestraff på 18 år, för bland annat mord, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, samt grovt vapenbrott. Även 31-åringen är dömd till 18 års fängelse, för mord och misshandel.  Vad som händer med strafftiden ifall de fälls kan åklagaren Frida Hamberg inte säga något om.

Åklagare Frida Hamberg. Foto: SVT

– De är åtalade för allvarliga brott och det finns fängelse i straffskalan men den slutliga strafftiden får jag återkomma till säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gisslandramat på Hällbyanstalten

Mer i ämnet