Britta Lejon, ordförande för ST. Foto: TT

Facket: Djupt orättvis beskrivning

Uppdaterad
Publicerad

Det är de bortskämda 80-talisternas fel att Migrationsverket inte fattar fler asylbeslut, skriver författarna till en rapport gjord av myndighetens internrevision. Slutsatserna har tagits emot med förfäran av både facket och de anställda.

Migrationsverkets svårigheter att nå uppsatta mål är de anställdas fel – närmare bestämt de anställda som är födda på 80-talets fel. Den mjuka, curlande uppfostran generationen påstås ha fått har gjort dem till ineffektiva handläggare som inte vill ta obekväma beslut, skriver författarna till en intern rapport gjord på myndigheten.  

Slutsatserna har inte fallit i god jord. 

– Rapporten är så dum att den inte ens är värd att kommentera, säger en av de anställda till SVT Nyheter.

”De nyanställda har inte ansvaret” 

Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST där många medarbetare på Migrationsverket är medlemmar, säger att det är förbluffande att skylla myndighetens komplexa och långdragna problem på de allra mest nyanställda, och hon ser inte hur slutsatserna kan hjälpa Migrationsverket att göra ett bättre jobb. 

– De nyanställda har minst ansvar för situationen. Vi tycker att det är ett grovt felaktigt påstående. 

Hon menar att ineffektivitetsproblemet troligen tog fart med förra årets många nyanställningar, samtidigt som man jobbade under stor press och därför inte lyckades ge de nya medarbetarna introduktionsutbildningar i tid.

Cheferna har dessutom fått för många underställda att ansvara för och äldre erfarna medarbetare har slutat. Istället för att skylla problemen på personalen ska man vara glad att man kan rekrytera, säger Britta Lejon. 

– Här har vi en personal som faktiskt har gått på knäna och slitit som djur under förra hösten. Som har gjort allt de kan och mer än det för att försöka rädda upp situationen, och sen beskrivs de som curlade och som att de inte klarar av att göra ett jobb. Det är faktiskt djupt orättvist. Det här handlar inte om några nyanställda som har missförstått sin uppgift i livet. 

Bekymrade över tempo och tider

Personalen har varit bestört och omskakad sedan slutsatserna blev kända.

– De borde värna om oss, istället för att förolämpa, säger en handläggare.

Enligt medarbetarna är ett av problemen den höga omsättningen av anställda som gör att handläggare med erfarenhet måste ägna tid åt att lära upp nya kollegor, istället för att fatta beslut.

Britta Lejon känner inte igen rapportens slutsatser att de anställda 80-talisterna är missnöjda med sin arbetsplats på grund av bristande karriärmöjligheter.  

– Det är inget som brukar lyftas upp av medlemmar. Man är mer bekymrad över att det är tufft arbetstempo, att man jobbar mer på helger. Arbetsbördan, arbetstider, utbildningar. Det har varit den typen av grundläggande bekymmer som har tagits upp. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.