Foto: TT

Facket: Krögarna rundar lagstiftningen

Uppdaterad
Publicerad

Redan i dag finns det regler kring rökning på uteserveringar. Men lagstiftningen följs inte – och det görs för få inspektioner. Det menar Hotell- och restaurangfacket.

Enligt tobakslagen är det sedan 2005 förbjudet att röka på restauranger inomhus, men tillåtet utomhus. Men enligt Therese Guovelin, vice ordförande på Hotell- och restaurangfacket, bryter många krögare i dag mot lagstiftningen genom att mer eller mindre bygga in uteserveringarna.

– Det räcker med att jag rör mig ute på stan så ser jag uteserveringar där man sitter och röker under markiser eller restauranger där man byggt upp dubbla glasväggar kring uteserveringen. Då blir det inte en tillräcklig ventilation varken för gäster eller våra medlemmar, säger hon.

Krävs öppet tak eller väggar

Det är kommunerna som har tillsyn i frågan och ska bestämma exakt var gränsen går för att rökning ska vara tillåten på en uteservering.

I Stockholms stad ska till exempel luften på uteserveringen kunna “passera så att det motsvarar utomhusmiljöer” för att rökning ska vara tillåten. Det krävs också att taket är helt öppet eller att väggarna är öppna till 50 procent. Liknande regler finns i Göteborg.

Facket vill se fler inspektioner

Dagens lagstiftning har inte uppnått en tillräcklig legitimitet och följs inte upp med inspektioner, menar Therese Gouvelin.

– Om lagstiftningen som finns hade följts hade våra medlemmar haft en mer eller mindre rökfri arbetsmiljö redan. Man måste kontrollera hur lagen följs på ett mycket mer välfrekvent sätt än vad som görs i dag. Steg för steg byggs uteserveringar in tills de blir som en innemiljö fast det räknas som ute. Det är beklämmande, säger hon.

Välkomnar nya förslaget

Facket välkomnar det nya förslaget om förbud på uteserveringar.

– Vi är positiva till alla steg som kan tas för att våra medlemmar ska ha en rökfri arbetsmiljö. Det viktiga i all lagstiftning är att den är tydlig och konkret så att man har en skälig möjlighet att följa den, säger hon.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förslag om rökförbud

Mer i ämnet