Foto: Scanpix/TT

Fortsatt debatt om rökförbud

Publicerad

Ett eventuellt förbud mot rökning på offentliga platser engagerar många. Moralistiskt förmynderi eller en fråga om självklar hänsyn? Debatten fortsatte idag i Gomorron Sverige.

– Det är ett jättebra förslag. Kommer leda till att fler människor kan röra sig fritt, säger Somar Al Naher, ledarskribent på Aftonbladet.

– Jag ogillar förmynderi generellt, säger Mattias Svensson, redaktör för tidskriften Neo, och fortsätter:

– Vi fick en fungerande kompromiss, med rökförbud inne i lokaler. Den var lätt att leva med, för det var bara att gå ut. Och vi fick mycket uteserveringar, därför att folk tycker om att röka och dricka på samma gång.

En arbetsmiljöfråga

Somar AL Naher håller inte med om att det skulle röra sig om förmynderi.

– Det är faktiskt en arbetsmiljöfråga. Hotell- och restaurangfacket ställer sig positiva just av arbetsmiljöskäl. Staten är en av de få aktörer som kan sätta hårt mot hårt mot tobaksindustrins intressen. Att rökningen backat är ju tack vare de restriktioner som införts, säger hon.

– Rökningen minskade långt innan förbuden. Det räckte med fakta om rökningens skadlighet, menar Mattias Svensson.

Kan man inte bara be den som röker att släcka cigaretten, måste det till lagstiftning?

– Det ska inte vara upp till den som sitter och äter, det är bättre att det är samma spelregler för alla. Sedan hör ju rökningen mycket ihop med det sociala, så att påverka de attityderna kan ge positiva effekter, säger Somar Al Naher, som inte röker själv.

Mattias Svensson däremot tar gärna en cigg då och då.

– Ja, just i de sociala sammanhangen, och de ska vi vara rädda om. Det finns ju inte för många mötesplatser där folk kan träffas och ha trevligt ihop. Särskilt inte i kalla Sverige.

Men behöver man cigaretter för att umgås?

– Vi har ju en massa onödiga och farliga och skadliga saker. Inte minst på krogen, där finns brännvin och det andra könet och annat som är farligt och skadligt på alla sätt. Och det är ju lite av poängen. Saker som både är onyttiga och trevliga att njuta. De vill vi ha, svarar han.

”Måste finnas ett minoritetsskydd”

Opinionsundersökningar visar att en majoritet stöder utökade rökförbud.

– Men bara för att en majoritet tycker nånting så är det ju inte ok att lägga sig i hur minoriteten lever. Det måste ju finnas ett minoritetsskydd, det är ju grundläggande i en demokrati, säger Mattias Svensson.

– Vi kan ju inte kalla rökare för en minoritet..., säger Somar Al Naher.

– Varför inte? De är ju färre.

– Nu pratar vi om nånting som är ganska skadligt. Vi vet att passiv rökning är skadligt, säger Somar Al Naher, som gärna går ännu längre:

– Jag tycker man ska titta på balkonger också. Allting handlar om att ta hänsyn till sin omgivning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Förslag om rökförbud

Mer i ämnet