Det är svårare än någonsin att anställa socialsekreterare, larmar facket. Foto: TT

Facket larmar: Ännu svårare att anställa socialsekreterare

Uppdaterad
Publicerad

Personalomsättningen inom socialtjänsten fortsätter att öka, det menar facket i en ny undersökning. Den tunga arbetsbelastningen gör det allt svårare för socialchefer att både anställa och behålla sina socialsekreterare.

Det är svårare än någonsin att anställa socialsekreterare, enligt en enkätundersökning från fackförbundet Vision som gjorts bland 400 socialchefer runt om i landet.

Få vill jobba med barn

Framför allt är det svårt att anställa socialsekreterare som arbetar med barn och unga. Det svarar nästan alla socialcheferna i undersökningen.

Men på senare år har kommunerna även fått det allt tuffare att anställa socialsekreterare inom försörjningsstöd och LSS.

– Det är ett jätteproblem i dag för nästan alla Sveriges kommuner och vi står inför enorma utmaningar. Vi har varit väldigt förskonade hittills ska jag säga, och har inte haft några större problem. Men vi känner också av detta nu och vi börjar få svårt att besätta tjänster även i Växjö i dag, säger Per Sandberg, socialchef i Växjö kommun.

Ännu värre i små kommuner

De små kommunerna har det kämpigare med bemanningen än de större. Enligt facket har omkring ett 100-tal mindre kommuner det extremt tufft att anställa socialsekreterare oavsett om det gäller barn- och ungdomsverksamhet, eller försörjningsstöd och LSS.

– Det som kan bli konsekvenserna är att det kan bli en ojämlik socialtjänst i Sverige. Där barn och familjer faktiskt beroende på var man bor kan få bättre eller sämre hjälp. Exempelvis kan det bli så att barn ramlar mellan stolarna, inte blir utredda och kanske lever i miljöer som är direkt skadliga, säger Per Sandberg, socialchef i Växjö kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer