Två av tre som svarade på enkäten säger att de ibland eller alltid jobbar ensamma på HVB-hem.

Facket varnar om HVB-hem: För mycket ensamarbete

Uppdaterad
Publicerad

Antalet ungdomar som placeras på HVB-hem fortsätter att öka. Nu varnar fackförbundet Vision för att många HVB-hem har för låg personaltäthet. Något som ökar otryggheten för både ungdomar och personal.

Den senaste tiden har fackförbundet Vision tagit emot många samtal från medlemmar som jobbar på HVB-hem där ungdomar med exempelvis missbruks- eller beteendeproblematik vårdas. Det är flera som har uttryckt en oro över att det är för låg bemanning och vittnar om oseriösa arbetsgivare.

– De vittnar mycket om ensamarbete som gör att det är svårt att upprätthålla tryggheten på boendet. De har svårt att se till så att det inte uppstår hot och våld, eller att det inte kommer in droger eller alkohol på boendet, säger Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg på Vision.

Nästan två av tre utsatta för hot

Under hösten skickade Vision ut en enkät till sina medlemmar som jobbar på HVB-hem för att fråga om deras arbetsvillkor. Den visar att två av tre alltid, eller ibland, arbetar ensamma. Nästan två av tre har också blivit utsatta för hot och våld och närmare hälften känner sig otrygga på sitt arbete.

– Är du ensam kan det vara väldigt svårt. Det kan också vara så att den hjälpen som du har finns långt bort. Det finns en falsk trygghet med larm. Men om du larmar så ligger boendet ibland långt bort och det kan ta upp till en timme innan det stödet kommer, säger Kristina Folkesson.

”Vilda västern-verksamheter”

Antalet unga mellan 13-20 år som placeras på en institution har ökat kraftigt varje år sedan 2005. Enligt Socialstyrelsen består ökningen nästan enbart av ensamkommande flyktingbarn. Ökningen innebär också att alltfler privata aktörer öppnar upp HVB-hem. Siffror från IVO, Inspektionen för vård och omsorg, visar att antalet HVB-hem i Sverige ökar, från 549 stycken år 2011 till 784 stycken år 2014.

Kristina Folkesson säger att de flesta koncernerna som startar HVB-hem verkar vara seriösa, medan det finns andra som hon beskiver som rena ”vilda västern-verksamheter”.

– Vi hör signaler om allt fler aktörer som drar igång för att de har en lokal ledig. Där kan de inte garantera att personalen har kollektivavtal, att det finns rutiner mot hot och våld eller att det finns tillräckligt mycket personal.

”Behöver säkerställa att det finns krav”

Det står inget i lagen om hur bemanningen ska se ut på HVB-hem utan det är upp till kommunerna att ställa krav på verksamheten när de upphandlar platser. Något fackförbundet Vision anser att kommunerna måste bli bättre på.

– Kommunerna behöver säkerställa att det finns krav på bemanningen och att det inte ska förekomma ensamarbete när de tecknar avtal. Kommunerna behöver också följa upp placeringarna, så att de verksamheterna verkligen levererar det de lovar, säger Kristina Folkesson.

IVO har tillsynsansvar

Sveriges kommuner och Landsting, som företräder Sveriges kommuner, säger att de inte blandar sig hur upphandlingarna går till. Men däremot ska kommunerna följa upp att ungdomarna verkligen får den vård som upphandlats.

IVO har tillsynsansvar för landets HVB-hem, men de granskar bara hemmen utifrån vad lagstiftningen säger. Enligt utredaren Alexander Bjerner är problem med bemanning inget som sticker ut i IVO:s tillsyn av HVB.

– Samtidigt har vi inte så stora möjligheter att ställa krav på hur bemanningen ska se ut, annat än i de fall låg bemanning kan kopplas till bristande kvalitet på det aktuella HVB-hemmet. Inspektörernas erfarenhet är att det dock kan vara lite tunt med bemanning på kvällar och helger, vilket bland annat kan leda till att barnen och ungdomarna inte får möjlighet att genomföra de aktiviteter de önskar, säger Alexander Bjerner.

Om undersökningen

Under hösten 2014 genomförde fackförbundet Vision en enkät till olika verksamheter inom det socialpedagogiska området. 250 personer svarade inom verksamhetsområdet ”HVB – barn och unga”. Deras arbetsgivare var både kommuner och privata aktörer. Nedan finns svaren på ett urval frågor.

68 procent uppger att de arbetar ensamma alltid eller ibland.

63 procent uppger att de har blivit utsatta för hot eller våld från brukare.

46 procent svarar nej på frågan ”Jag känner mig trygg, fri från våld och hot”.

30 procent uppger att mängden personal inte är anpassat efter antalet brukare.

37 procent uppger att verksamheten inte har resurser för att ge tillräckligt stöd till samtliga brukare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.