IF Metall blockerar verkstäder som en del i sin konflikt med Tesla, som inte velat teckna kollektivavtal. Foto: Jessica Gow/TT

Facket: Teslabilar får repareras – tillfälligt

Uppdaterad
Publicerad

IF Metall ändrar i blockaden – verkstäder får tillfälligt reparera vissa Teslabilar, rapporterar Ekot.

Men enligt facket är det inte en vändning.

– Det är precis tvärtom. Det här är en signal om att vi är beredda att fortsätta tills vi har kollektivavtal på plats, säger Veli-Pekka Säikkälä

Dispensen, som utlysts mellan 19 februari och 30 april, gäller inte Teslas egna verkstäder.

– När det här fönstret är stängt kommer det vara väldigt besvärligt att få sin bil lagad så man får tänka sig för vilken bil man köper, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä till Ekot.

Teslastrejken

Enligt IF Metall rör det sig om 100 till 200 bilar som är så skadade att de ingår i dispensen.

Fem års strid om avtal

Det var i oktober som IF Metall gick ut med varsel om total arbetsnedläggning på alla Teslas verkstäder i Sverige. Detta efter att i fem år ha försökt få Tesla att införa kollektivavtal.

Efter att strejken inleddes utökades den till att gälla även utanför rena Tesla-verkstäder. Senare har även sympatistrejker utlysts runt om i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet