Ledningen har vidtagit åtgärder, men enligt facket har de inte räckt till. Foto: SVT

Fackligt larm om dålig arbetsmiljö – på miljödepartementet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsbelastningen på miljö- och energidepartementet är extrem. Nu anmäls Regeringskansliet till Arbetsmiljöverket.

– Anställda fortsätter att må dåligt, säger Jesper Svarén, ordförande för Saco på Regeringskansliet.

I vintras varnade skyddsombuden på Miljö- och energidepartementet arbetsgivaren om att personalen under flera år haft ”en extremt hög arbetsbelastning” som lett till stressrelaterade problem, bland annat sömnsvårigheter.

Ledningen har tidigare löst situationen tillfälligt genom att ta in extra personal.

Men departementets ekonomi är ansträngd. Bemanningen har därför redan bantats och kommer att skäras ner ytterligare genom att man inte förlänger vikariat. Detta trots att miljö- och klimatbudgetarna ökat kraftigt och lett till högre arbetsbelastning, enligt facket.

Handlingsplan hjälpte inte

En handlingsplan upprättades av ledningen för att lösa problemen efter larmet i vintras. Men det har inte hjälpt, menar skyddsombuden.

Den lokala sektionen inom Saco har nu fått nog. I juni tog man ett uppehåll i sin fackliga verksamhet, och nu har två skyddsombud skickat en framställan till Arbetsmiljöverket om att granska arbetsmiljön.

– Trots ansträngningar för att uppnå en bättre arbetsmiljö så fortsätter anställa vid Miljö- och energidepartementet att må dåligt, och upplever en obalans mellan resurser och förväntningar på prestationer och resultat, säger Jesper Svarén, ordförande för Saco vid Regeringskansliet till SVT Nyheter.

Ministrar hänvisar vidare

Huvudansvarig för departementet är miljöminister Karolina Skog (MP), men även Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S) hanterar frågor inom departementet. Alla ministrarna hänvisar emellertid frågor om arbetsmiljön till den administrativa chefen Ann-Sofie Löth.

Hon bekräftar att delar av personalen fått ökat arbetsbelastning på grund av flera av politiska beslut inom klimat- och miljöområdet.

– Naturligtvis har vi fått en mycket större arbetsbelastning samtidigt som vi inte fått möjligheter till personella förstärkningar i motsvarande grad, säger Ann-Sofie Löth.

Uppmanat till semester

När SVT Nyheter besöker departementet är det få på plats – personalen har uppmanats att ta långa semestrar för att vila upp sig.

– Vi har med flit sagt åt folk att ta långa semestrar eftersom vi tror och hoppas att tempot går ner lite nu när vi närmar oss valet. Under juli, augusti och i viss mån i september så kan vår personal vara ledig och återhämta sig, säger Ann-Sofie Löth.

Inom kort kommer Arbetsmiljöverket ta ställning till om en inspektion ska genomföras på arbetsplatsen. Om åtgärder inte genomförs efter en sådan inspektion kan Regeringskansliet krävas på böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.