Sune Andersson (S) och Jan Johansson (M) sitter båda i utbildningsnämnden i Fagersta. Foto: SVT

Fagerstapolitikerna tycker till om närhetsprincipen

Publicerad

Fagersta har tillsammans med Norberg procentuellt sett har tagit emot flest nyinvandrade elever i Västmanland de senaste åren. På grund av bland annat närhetsprincipen har detta lett till segregerade skolor i kommunen.

Fagersta är segregerat när det gäller bostadssituationen och det är framförallt därför som situationen ser ut som den gör på till exempel Alfaskolan, som är en av de mest segregerade skolorna i landet.

I nuläget är det svårt för beslutsfattare att styra var elever ska gå i skolan på grund av närhetsprincipen i skollagen (att man har rätt att välja den närmaste skolan). Vi frågade därför ansvariga skolpolitiker i Fagersta om de tycker att närhetsprincipen borde luckras upp.

Val 2018 – #dinröst

– Vi ser ingen anledning att luckra upp den i Fagersta, i alla fall inte från vårt håll. Vi tycker inte att man ska bussa ut elever hur som helst, näringsprincipen är det som gäller och det står vi fast vid, säger Jan Johansson (M) vice ordförande i utbildningsnämnden i Fagersta.

– Både ja och nej. Ur ett föräldrarperspektiv så förstår jag de föräldrar som vill ha sina barn nära sitt boende, å andra sidan så är det inte optimalt. Nu vet jag ju att man sitter och tittar på det här i regeringen och kommer med eventuellt nya förslag, så vi väntar in och ser vad som händer, säger Sune Andersson (S) ordförande i utbildningsnämnden i Fagersta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet