– Det har blivit populärt. Det är informativt och lärorikt och fåglarna störs inte om det sköts på rätt sätt. Dessutom ger det fåglarna ett visst skydd från boplundrare, säger Dennis Kraft, ordförande för Sveriges ornitologiska förening, SOF.
Någon statistik över antalet fågelövervakande webbkameror i Sverige finns inte. De som placerats vid rovfågelbon sköts normalt av naturvårdare och ornitologer. Detsamma gäller kamerorna som är utplacerade vid Hornborgasjön och Ottenby fågelstation på Öland, men det finns också många som sätts upp på rent privat initiativ.
– Det finns fågelholkar med inbyggd kamera för den som vill följa talgoxarna på den egna tomten, säger Kraft.
De mest kända kameraövervakade fåglarna på senare tid är de fyra pilgrimsfalksungarna som sattes ut på Folksamskrapan i Stockholm och plågades så svårt av måsar att naturvårdarna flyttade tre av dem till Västerås. Den fjärde falkungen finns dock kvar och tycks klara sig bra. Ibland kan den fortfarande ses i kameran.
Fakta: Fåglar i kameraögat
Med webbkameror kan fåglar beskådas i realtid på nätet. De senaste åren har detta blivit en allt populärare verksamhet i Sverige.
I år har häckande pilgrimsfalkar och fiskgjusar i Skåne kunnat ses med webbkamera. Utsättningar av pilgrimsfalksungar i Västerås och Stockholm har också kunnat följas, och så sent som i fjol var det möjligt att beskåda ett berguvspar i Dalarna. Vintertid brukar de lokala ornitologiska föreningarna sätta ut kameror vid åtlar avsedda för kungsörnar och havsörnar. (TT)