Foto: TT

”Fake news” sätter stopp för aprilskämt

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av rykten, lögner och konspirationsteorier i skuggan av det amerikanska valet gör att flera svenska tidningar hoppar över aprilskämt i år.

– Vi står för riktiga nyheter, sådant som är faktakontrollerat och granskat. Jag vill inte sätta mig i samma båt som de som pysslar med fejkade nyheter, så vi låter bli, säger Magnus Karlsson, chefredaktör på Smålandsposten.

Utöver Smålandsposten har bland andra Dalarnas Tidningar, Hallpressen och Västerbottens-Kuriren valt att avstå från skämtandet.

– Vi har haft superlyckade aprilskämt historiskt […] men nu kände vi med tanke på den debatt och diskussion som är kring mediernas trovärdighet kopplat till falska nyheter att vi inte ville göra något sådant i år, säger Ingvar Näslund, chefredaktör på Västerbottens-Kuriren.

LÄS MER: 2016 års aprilskämt i media

Står fast vid traditionen

Andra tidningar ser inte kopplingen mellan aprilskämt och fake news som lika självklar, och väljer att bibehålla traditionen, som de menar att läsarna uppskattar. Det gäller bland andra Sydsvenskan och Gefle Dagblad.

– För oss som publicister är det viktigt att ha lite olika tonlägen gentemot vår publik och då måste humor få finnas kvar som en ingrediens. Jag tror att risken när det gäller vår trovärdighet på sikt är minimal när det gäller just aprilskämt, säger Sydsvenskans chefredaktör Pia Rehnquist till TT.

  • 1950 skrev Göteborgs-Posten att Öland lossnat från havsbottnen och flutit in mot den svenska kusten.
  • 1962 – innan färg-tv fanns i Sverige – berättade SVT att det skulle vara möjligt att se tv-bilden i färg om man trädde en nylonstrumpa över apparaten.
  • 1980 rapporterade Dagens Nyheter att sommartid införts i smyg utan att ha föregåtts av information. Sommartid infördes dock inte förrän fem dagar senare, då för första gången i Sverige sedan 1916.
  • 2005 gick TV4 ut med att deras videoband till tv-serien Lost blivit stulna, därför skulle tv-kanalen inte kunna fortsätta sända serien.
  • 2008 publicerade Dagens Nyheter en nyhet om att Hammarbybacken i Stockholm skulle inglasas.
  • Stockholms lokaltrafik (SL) lanserade 2008 nyheten att de skulle förbjuda ”foppatofflor” för att de alstrade statisk elektricitet och hotade att slå ut biljettsystemet.

Klassiska aprilskämt utanför Sverige är bland annat den specialgjorda hamburgaren för vänsterhänta som Burger King gick ut med 1998. Samma år meddelade även delstaten Alabama att den lagstiftat om att ändra Pi till värdet 3.0.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer