Michael Svensson (M) sitter sedan 2010 i riksdagen för Hallands läns valkrets. Foto: SVT (arkivbild)

Michael Svensson (M) bemöter Aftonbladets granskning

Uppdaterad
Publicerad

Michael Svensson (M) är den riksdagsledamot som kvitterar ut mest ersättning för sina resor med bil. Flera av bilresorna runt om i landet ska dock ha skett samtidigt som han befunnit sig utomlands på semester, enligt Aftonbladet.

– Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv, säger Michael Svensson till SVT Nyheter Halland.

Enligt Aftonbladets granskning har moderata riksdagsledamoten kvitterat ut 378 000 kronor i bilersättning från riksdagen sedan 2014, vilket är mest av alla riksdagsledamöter. Men vid flera av de påstådda körningarna i Sverige har han i stället befunnit sig utomlands. Enligt tidningen rör det sig om 20 000 kronor i felaktiga utbetalningar.

– Det är egen förskyllan, det är inte alls de beloppen som Aftonbladet redovisar. Enligt mina beräkningar handlar det om cirka 4 000 kronor under fyra år. När man läser artikeln får man en fruktansvärd bild av mig och det beklagar jag djupt. Jag har naturligtvis gjort rättelser till riksdagens ledamotadministration så fort jag blev varse om detta. Avdrag kommer att göras på nästa arvode och det är så det går till, säger Michael Svensson (M) till SVT Nyheter Halland.

Val 2018 – #dinröst

Du menar att beloppen Aftonbladet nämner inte är korrekta?

– Nej, de stämmer inte. Jag har gått igenom varje reseräkning sedan 2015 och jag ska även ta hjälp av en auktoriserad revisor för att tillsammans gå igenom hela materialet, säger Michael.

”Har fått stora konsekvenser”

Enligt Michael Svensson (M) beror det hela på att det går lång tid mellan det att man gör reseplaneringen och skriver reseräkningar.

– Det är ett beklagligt misstag. Det finns alltså inga fejkade resor på något sätt och jag vill inte tillskansa mig en enda extra krona. Vi har generösa arvoden och resevillkor.

Har du gjort något fel?

– Ja, det finns några resor som jag tagit bort helt och hållet och det kommer att rättas till.

Ångrar du dig i dag?

– Självklart ångrar jag mig. Det här kan få stora konsekvenser för mig. Jag kan inte skylla på någon annan än mig själv.

Hårda tongångar på sociala medier

Efter Aftonbladets publicering på tisdagen har Michael Svensson (M) fått många hårda reaktioner i både mejlkorg och på sociala medier.

– Domen är väldigt hård från några stycken. På sociala medier tycker olika människor att jag ska gå hänga mig. Men det får man vänja sig vid när man tar ett politiskuppdrag. Från mina kollegor i riksdagen och Halland har jag fått vänliga ord att de har förtroende för mig och att jag ska stå på mig. Jag kommer inte att försöka hanka mig fram om jag känner att folk inte har förtroende för mig, säger Michael Svensson.

Fortsätter inte i riksdagen

Till SVT Nyheter Halland har Michael Svensson tidigare uppgett att han har för avsikt att satsa på kommunpolitik i Falkenberg och har inte några planer att fortsätta sitt riksdagsarbete nästa mandatperiod.

Fakta: Michael Svenssons resor

Under dessa resor har Michael Svensson (M) uppgett att han kört bil i Sverige samtidigt som han enligt Aftonbladet varit utomlands.

Thailand, januari 2018: Falkenberg-Stockholm tur och retur, 1040 kilometer, Falkenberg-Göteborg tur och retur, 200 kilometer, Falkenberg-Jönköping tur och retur, 345 kilometer, Falkenberg-Borås, 240 kilometer. Sammanlagt 1825 kilometer.

Israel, 3 november 2017. Falkenberg-Växjö tur och retur, 330 kilometer.

Israel, 31 oktober 2017. Falkenberg-Stockholm tur och retur, 1040 kilometer.

Österrike, 6 oktober 2017. Falkenberg-Örebro tur och retur, 780 kilometer.

Taiwan, 13 april 2017. Falkenberg-Göteborg tur och retur, 200 kilometer.

Tyskland 18 juli 2017. Falkenberg-Västervik tur och retur, 620 kilometer.

Frankrike 26 augusti 2016, Falkenberg-Kungsbacka, tur och retur, 180 kilometer

Frankrike, 16 och 17 mars 2015. Falkenberg-Laholm tur och retur, 150 kilometer, samt Falkenberg-Halmstad tur och retur, 80 kilometer.

Kanarieöarna i februari 2015. Falkenberg-Malmö tur och retur, 400 kilometer samt Falkenberg-Göteborg tur och retur, 200 kilometer.

Källa: Aftonbladet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet