Falska nyheter sprids på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Det går snabbt i medievärlden numera, kanske lite väl snabbt. Bara under den senaste tiden har flera ”nyheter” spridits runt världen som senare visat sig vara falska.

Inte ens SVT:s nyhetswebb är förskonad. Den 8 juni berättade vi att en cyklist i Tranås åkt fast för fortkörning eftersom han kört 58 kilometer i timmen där man inte fick köra fortare än 50 kilometer.

Just det här var väl knappast en världsnyhet men en bluff var det, visade det sig. Tyvärr är det inte mycket till ursäkt, men möjligen en förklaring, att vi fått nyheten från TT som i sin tur tagit den från Tranås Tidning.

Karl Vicktor Olsson, vikarierande nyhetschef på TT, medger att man gjorde fel.

-Vi borde ha dubbelkollat, dvs använt klassiska journalistiska verktyg, säger han.

Enligt Karl Vicktor Olsson har TT avtal med flera tidningar som man ”klipper” på natten efter tidningens pressläggning.

-På natten är det lite svårare att kolla grejer. Då måste vi lita på våra partners, säger han och understryker att Tranås Tidning naturligtvis också rättat till felet.

Erika Christensson, redaktör för SVT:s webbnyheter, är också självkritisk.

-Vi borde självklart ha kollat bättre, säger hon.

-Risken är större att fel slinker genom om uppgifterna kommer från källor som vi vant oss vid som säkra, säger hon.

Enligt Erika Christensson bidrar snabbheten till att det kan bli fel men tror inte att det är hela sanningen. Också andra medier än webben drabbas.

-Det händer även att tidningar och tv gör fel, säger hon.

Tatuering på låtsas

Vi fortsätter att vara självkritiska. För några dagar sedan publicerade SVT:s nyhetswebb och flera andra medier nyheten om att en kvinna tatuerat in bilder på sina Facebookvänner på armen.

Även detta visade sig senare vara fel eller i alla fall inte helt korrekt. Kvinnan meddelade att det hela var ”på låtsas”.

Ett annat uppmärksammat fall är den massgrav, med framför allt barn, som man trodde sig ha hittat i Texas och som chockade stora delar av USA. Senare visade det sig att uppgifterna kom från en kvinna som påstod sig vara synsk och att det inte rörde sig om någon massgrav.

Lesbisk bloggare var man

Ett annat uppmärksammat fall den senaste tiden är den syriska lesbiska bloggaren som skrev om motståndet mot regimen och som sedan ”försvann”. Efter ett tag uppdagades att personen bakom bloggen var en amerikansk man bosatt i Skottland.

I det här fallet är Karl Vicktor Olsson inte alls lika självkritisk.

-I vår rapportering skrev vi hela tiden att det kanske var en bluff, säger han.

Karl Vicktor Olsson tycker inte att det alltid handlar om falska nyheter, även om det kallas så.

-I fallet med massgraven i Texas var det en naturlig rapportering av ett skeende. Polisen hittade något misstänkt som kanske var en massgrav, vilket senare visade sig inte vara fallet, säger han.

Karl Vicktor Olsson menar att det är helt naturligt att rapportera att polisen gjort ett fynd innan det är analyserat.

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.