Familjen ”slipper” begå hedersmord

Publicerad

Unga kvinnor pressas av sina föräldrar att begå självmord när de har vanärat sin familj. Det visar en granskning som Sveriges Radios Kaliber och Front har gjort. Det är en metod för hedersmord där förövarna undslipper straff.

-Den här metoden har blivit vanligare efter morden på Fadime och Pela, eftersom farbröderna blev dömda, säger Sara Mohammad som driver stödförening- en Glöm aldrig Pela och Fadime.

I dag pågår tre mordutredningar där det först sett ut som självmord, men där polisen sedan börjat misstänka att det egentligen handlar om hedersmord.

Tio av femton
Tio av de femton större stödverksamheterna i Sverige som riktat in sig på hederskonflikter, och som radiojournalisterna talat med, säger att de har varit i kontakt med flickor som uppmanats att ta sina liv.

Det kan handla om flickor som pressas att hoppa från balkongen, ta en överdos piller eller hänga sig.

En strategi
-Det är ju en strategi som vissa familjer och släkter använder sig av där man inte själva vill göra det så kallade slaskjobbet, säger Kickis Åhre-Älgamo som under tre år jobbat som specialutredare av hedersbrott på Rikskriminalpolisen, till Sveriges Radio.

Advokat Elisabeth Fritz som arbetar med hedersrelaterade fall ger en liknande bild:
-Av fem flickor som kommer hit så är det kanske tre som berättar att de utsatts för den här typen av press och uppmaningar, att ”om inte du gör någonting så kommer vi att göra någonting”, säger hon till Kaliber.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer