Fängslade svenske läkaren förd till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Den fängslade svenske läkaren Fikru Maru har flyttats från fängelset utanför Etiopiens huvudstad Addis Abeba till ett sjukhus, efter att ha drabbats av en kollapsad lunga. Fängelset sattes i brand i samband med upplopp och skottlossning.

Enligt dottern Emy Maru är hans tillstånd stabilt. Men nu är hon orolig för att han ska flyttas tillbaka till fängelset.

– Det vore mycket farligt för honom, med rök och dålig mat, säger hon.

Fikru Maru

Enligt etiopiska medier har en brand och skottlossning på Kilinto-fängelset lett till att minst en fånge dödats och flera skadats. I Kilinto, som ligger söder om huvudstaden Addis Abeba, hålls dussintals oppositionella etiopier fängslade.

Där sitter även hjärtläkaren Fikru Maru häktad. Han har bott i Sverige sedan 1975 och är svensk medborgare. 2007 startade han en hjärtklinik i Addis Abeba, med  hjälp av svenska biståndspengar. För tre år sedan greps han efter att ha försökt ta in sjukvårdsmaterial i landet och anklagades för delaktighet i en korruptionshärva. Anklagelsen är att han skulle ha betalat mutor vid införseln. Enligt familj och kolleger är han i stället bricka i en etiopisk maktkamp mellan ministrar. Någon rättegång har det fortfarande inte blivit.

Tumult efter nya fängelseregler

Dottern Emy Maru har haft kontakt med en kusin i Etiopien, och enligt kusinen har oroligheterna på fängelset samband med nya regler som myndigheterna införde.

– Från och med i dag skulle fångar bara få torr mat, bröd och liknande. Det här i kombination med tidigare regler riktade mot politiska fångar skapade ett tumult, som kan ha vållat branden.

Fikru Maru fördes till sjukhus fredag morgon, innan oroligheterna bröt ut vid fängelset. Hans hälsotillstånd är nu stabilt, säger dottern, men att fängslade nu bara ska få torrskaffning gör att hon är ännu mer orolig för att han skickas tillbaka till fängelset. Rök och dålig mat är hälsorisker för honom, säger hon.

Hon är besviken och upprörd över att Sverige inte åstadkommer några resultat och får fadern fri.

– Det är uppenbart att det inte finns någon rättsprocess mot min pappa. Hur länge ska det här tillåtas. Det är Etiopien som agerar, men Sverige står bara som åskådare. Man kan göra sig hörd. Och EU måste också göra något. Etiopien får ju EU-bistånd, säger Emy Maru.

UD: Fallet uppe på hög nivå

UD:s presskommunikatör Katarina Byrenius-Roslund säger till SVT att Sverige fortsätter att ta upp fallet med etiopiska företrädare på hög nivå, och påtalar att det är viktigt att rättsprocessen mot Fikru Maru fullföljs utan ytterligare förseningar. Hon kan inte kommentera Fikru Marus hälsoläge, och säger att lokala myndigheter uppgett för svenska ambassaden att branden i fängelset är släckt och inte ledde till att någon blev skadad.

UD ändrade i förrgår reserekommendationerna och avråder tillsvidare från alla resor inom 10 km från Etiopiens gränsområden, och från icke nödvändiga resor i hela Amhara-regionen där oroligheter pågått den gångna veckan. Också i Oromiya-regionen ledde protester i juni till att säkerhetsstyrkor sköt ihjäl minst 400 människor, enligt uppgifter från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fikru Maru

Mer i ämnet