Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT/SVT

Tack vare årets fredspristagare är Fikru Maru fri

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, tisdag, delas Nobels fredspris ut till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Det är mycket tack vare honom som hjärtläkaren Fikru Maru blev en fri man efter fem år i etiopiskt fängelse. En historia som nu har blivit en bok.

Fikru Maru satt fem år i etiopiskt fängelse, anklagad för mutbrott, terrorism och landsförräderi i landet han vuxit upp i, flytt ifrån och sedan återvänt till föra att bygga upp ett sjukhus i. Hjärtspecialisten Fikru Maru, som tidigare varit anställd på Hudiksvalls sjukhus, friades till slut från alla anklagelser efter att landet fått en ny premiärminister.

Lappar som smugglades ut

Hans historia bakom lås och bom har han nu skrivit i en bok tillsammans med journalisten Peter Alestig. Mycket av boken bygger på små lappar som han lyckades smuggla ut ur fängelset.

Hör Fikru Maru och Peter Alestig berätta om lapparna i klippet ovan.

En annan viktig person som lyfts fram i boken är dottern Emy som under alla dessa år har kämpat hårt för att få sin pappa fri och som också varit den som haft kontakten med media under alla år.

”Hjälpte mig att överleva”

– Emy betyder allt för mig. Hon har kämpat och lidit i fem år, mer än vad jag har lidit faktiskt, i det land som hon inte är född i och van med kulturen i. Hon överlevde och hjälpte mig att överleva också, säger Fikru Maru.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.