”Får inte donera blod för att jag är tillsammans med en annan man”

Publicerad

Efter en utredning av Socialstyrelsen har karenstiden vid bloddonation för män som har sex med män halverats från tolv månader till sex. Men organisationen Regnbågsblod är inte nöjda med beslutet och vill istället se en mer individuell bedömning.

– Man dras över en kam och det baseras på en generaliserad bild av hur man lever, säger grundaren Tobias Ström.

Efter en utredning av Socialstyrelsen beslutade man att från och med 1 maj 2021 sänka karenstiden vid bloddonation för män som har sex med män från tolv månader till sex månader. Inte tillräckligt, enligt organisationen Regnbågsblod som anger tre huvudskäl till varför man bör sänka karenskravet ytterligare.

– Först och främst så har vi blodbrist. Sen handlar det om patientsäkerheten. En försiktighetsprincip kan bara bli så säker medan kunskapsbaserade blodgivningsregler är betydligt säkrare. Och sen är det viktigt för signalvärdet gentemot unga HBTQ personer. Där en myndighet säger att om du lever ut din sexualitet så har du ett riskbeteende, säger Ström.

Tittar på en individuell bedömning

Enligt Socialstyrelsen är frågan inte färdigutredd.

– Därför skickade vi in en framställan till regeringen om att gå vidare med särskild utredning. Vi vill även titta på en mer individuell bedömning när det gäller sexuell riskexponering och där för vi dialog med Folkhälsomyndigheten, säger Pär Ödman, chefsjurist på Socialstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.