Socialstyrelsen gick ut på remiss med ett förslag om att sänka karensen för män som har sex med män till fyra månader. Men det mötte hårdare kritik än väntat.
– Det byggde på att den nya testmetoden NAT-tester skulle användas. Men där fick vi starka invändningar från bland annat regionerna, säger Pär Ödman, chefsjurist på Socialstyrelsen.
NAT-testning anses vara en känsligare metod för att genomföra blodanalyser och upptäcka smitta, men testmetoden, som redan används i stora delar av EU, skulle innebära för stora ekonomiska och organisatoriska utmaningar, enligt regionerna.
Förändrar inte mycket i praktiken
Istället sänks nu alltså karensen till sex månader. Den långa karenstiden kritiserades hårt när det var ett års karenstid och kritiken kvarstår.
– Man dras över en kam och det baseras på en generaliserad bild av hur man lever, säger grundaren Tobias Ström.
Karenstiden för män som har sex med män gäller från den senaste sexuella kontakten, inte från tillfället då man först hade sex med en ny partner. Detta gör att reglerna i praktiken inte förändrar något för homosexuella män som har långvariga sexuella relationer med en fast partner.
För kvinnor som har sex med kvinnor och olikkönade par gäller att man ska vänta tre månader med att ge blod efter det att man haft en ny sexuell kontakt. Karenstiden för heterosexuella gäller alltså enbart vid nya, eller tillfälliga, sexuella kontakter.
Att det räknas som en ”sexuell riskexponering” när en man har sex med en annan man beror på att män som har sex med män löper en högre risk att drabbas av infektionssjukdomar som kan överföras via blod. Bedömningen är dock gjord på gruppnivå.
Skickar förfrågan till regeringen
Men enligt Socialstyrelsen är frågan inte färdigutredd. Man vill börja använda sig av NAT-tester och göra mer individuella bedömningar.
– Därför skickade vi in en framställan till regeringen om att gå vidare med särskild utredning. Vi vill även titta på en mer individuell bedömning när det gäller sexuell riskexponering och där för vi dialog med Folkhälsomyndigheten, säger Ödman.
På grund av risken för överföring av hiv har män som har sex med män varit permanent avstängda från att lämna blod i många länder sedan 1980-talet. Först 2012 ändrade man reglerna i Sverige så att det blev tillåtet.
SVT har sökt socialminister Lena Hallengren (S) för kommentar.