Journaliststudenter har granskat blodreglerna

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en granskning av Mittuniversitetets journaliststudenter är Socialstyrelsen och överläkares åsikter tudelad gällande blodgivning av män som ligger med män.

I dagsläget får inte män som har sex med män (MSM) donera blod om de har haft sex det närmsta året. Sex mellan män är av Socialstyrelsen definierat som ett riskbeteende.

Leo Rehnfeldt är journaliststudent på Mittuniversitetet och granskade Socialstyrelsens föreskrifter tillsammans med två andra studenter.

– Vi blev fascinerade av varför homosexuella män som grupp automatiskt har ett sexuellt riskbeteende, säger han.

”Leva i celibat”

Det spelar ingen roll om man lever i en monogam relation, eller om du har skyddat sex. För all form av sexuell samvaro män emellan är karensperioden 12 månader.

– Det är något som folk har reagerat starkt på, att man inte kan ge blod förutsatt att man inte levt i celibat i ett år, säger Leo Rehnfeldt.

Homosexuella diskrimineras

Män som ligger med män tillhör samma riskgrupp som folk som har sex mot ersättning och folk som injicerar narkotika.

– Det skulle kunna tolkas som att de här homosexuella männen inte går att lita på, säger han.

Socialstyrelsen har inget fog

De överläkare som intervjuades i studien uppgav att HIV är en sjukdom som tar sex veckor att upptäcka – och att andra sexuellt överförbara sjukdomar inte tar längre än fyra månader att visas i ett blodprov.

– Ändå har Socialstyrelsen en karenstid på ett år, när just HIV tar sex veckor att upptäcka. Överläkare påstår att man inte har något fog för detta, säger Leo Rehnfeldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.