• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ljungby i Ljungby kommun, Kronobergs län.Det brinner på Lagavallen med kraftig rökspridning. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Nästan all färdiglagad mat från de stora producenterna är kraftigt saltad. En del portioner innehåller hela den rekommenderade mängden salt, eller mer. Foto: SVT

Livsmedelsverket: Färdiglagad mat ofta en saltfälla

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av alla färdiglagade enportionsrätter innehåller så mycket salt att Livsmedelsverket nu reagerar och tycker att matproducenterna måste börja ta ett större ansvar. För mycket salt kan orsaka njurskador, hjärtinfarkt och förtidig död.

Vi borde äta fem till sex gram salt om dagen men de flesta av oss äter betydligt mer än så. Och den främsta anledningen till vårt stora saltintag är den färdiglagade maten vi köper i butik.

– Salt är ju en av de faktorer som är starkast kopplat till kostrelaterade sjukdomar i världen, och så även i Sverige. För mycket salt leder till ökad sjuklighet och förtidig död, säger Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket.

Den officiella rekommendationen i Sverige är ett så kallat populationsmål på 6 gram salt per dag. Det innebär att befolkningen ska sträva efter att medelintaget ska vara 6 gram salt per dag.

Industrin måste ta ansvar

Nästan all färdiglagad mat från de stora producenterna är kraftigt saltad. Många av de här rätterna innehåller mellan fyra till fem gram salt, och en del innehåller till och med hela den rekommenderade mängden salt, eller mer.

– Det är ju verkligen inte bra. Man ska inte behöva vända och vrida på förpackningar, och själv räkna ihop hur mycket salt det är utan det ska ju vara bra nivå på det. Så där skulle ju industrin behöva göra mer för att se till att få lägre salthalter, säger Irene Mattisson.

Salt kan ge hjärtinfarkt och stroke

I Sverige äter vi omkring 11-12 gram salt om dagen, alltså dubbelt så mycket som vi borde. I salt finns natrium som är viktigt för olika funktioner i kroppen. Men för mycket natrium kan höja blodtrycket, och det ökar risken för hjärtinfarkt, hjärtsvikt, stroke och njurskador.

I dag har var femte vuxen i Sverige för högt blodtryck, och närmare hälften av alla över 65 år, enligt Livsmedelsverket. Myndigheten ser allvarligt på att färdigmaten innehåller så här mycket salt.

– I förhållande till hur farligt saltet är och hur mycket sjukdom det leder till är så är det väldigt lite debatt och diskussion om det bland konsumenter. Jag tycker naturligtvis att livsmedelsproducenterna borde arbeta för att sänka salthalten. De borde ta det ansvaret, innan det kommer en eventuell lagstiftning eller så, säger Irene Mattisson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer