Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte resurser för att bemöta det”. Se Kriminalvården om platsbristen i klippet. Foto: Leif R Jansson / TT

Trängseln gör att farliga fångar flyttas till osäkrare anstalter

Uppdaterad
Publicerad

Kriminalvården tvingas nu flytta farliga fångar från de hårdast bevakade fängelserna till anstalter med lägre säkerhetsklassning. Det är en följd av den trängsel som råder på landets fängelser.

 – De gängkriminella som vanligtvis sitter på högsta säkerhetsklass sitter idag på klass två. Vi har egentligen inte resurser för det, säger David Andergard, ordförande i fackföreningen Seko Västra Svealand.

Sveriges fängelser har tre säkerhetsklasser. Nivå 1 omfattas av hög säkerhet med tuff bevakning, murar och stängsel. Där sitter de våldsammaste och mest rymningsbenägna brottslingarna.

Säkerhetsklass 2 har en mix av olika säkerhetsåtgärder men är något mindre restriktivt och saknar ibland murar eller stängsel.

Säkerhetsklass 3 är den mest öppna anstalten. Där finns det ingenting som hindrar den intagne från att rymma.

 – Det finns definitivt risker med att placera intagna i lägre säkerhetsklasser än tidigare. Men den tuffa beläggningssituationen tvingar oss att använda varenda lediga plats vi har, säger Niklas Bellström, chef för Kriminalvårdens krisledningsstab.

”Någon kan råka illa ut”

Som SVT Nyheter tidigare har berättat ökar överbeläggningarna till följd av de hårdare och längre straffen, samt ett ökande antal domar mot kriminella. Kriminalvården har ingen statistik på hur ofta eller i vilken skala förflyttningarna mellan säkerhetsklasser sker.

Enligt Niklas Bellström görs individuella bedömningar av de interner som ska flyttas för att minska risken för rymningar och våld, men facket varnar för att incidenterna kan öka.

 – Det är kris i Kriminalvården. Rätt som det är råkar någon riktigt illa ut, säger David Andergard.

Att Kriminalvården flyttar interner till lägre säkerhetsklasser med lättare restriktioner späder på de säkerhetsproblem som fanns redan tidigare. Många anställda som SVT har varit i kontakt med vittnar om en förändring bland de intagna.

– De har större våldskapital, större nätverk och kan ta till våld av ganska små anledningar, säger Niklas Bellström.

• Säkerhetsklass 1: Den högsta säkerhetsklassen av slutna anstalter. Anstalter i säkerhetsklass 1 utrustas för att klara de mest riskfyllda intagna.

• Säkerhetsklass 2: Slutna anstalter med lägre säkerhetsnivå. Anstalter inom denna kategori kan ha olika grad och form av övervakning och kontroll. Vissa har mur och staket, vissa är renodlade behandlingsanstalter

• Säkerhetsklass 3: Saknar helt rymningshinder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer