Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt polisens statistik skedde 46 stycken sprängningar i Sverige mellan 1 januari och 31 mars, en ökning mot föregående år då siffran under samma period landade på 26. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Färre sköts ihjäl i början av 2023 – men sprängningarna ökade

Uppdaterad
Publicerad

Antalet dödsskjutningar i Sverige minskade under årets tre första månader jämfört med samma period i fjol, visar statistik från Polismyndigheten.

– Vi hade en extrem ökning av dödsskjutningar förra året. När vi har en så stor och kraftig ökning på ett år är det inte helt ovanligt att man ser en minskning efteråt, säger kriminologen Manne Gerell.

Sju personer har dött i skjutningar mellan 1 januari och 31 mars i år. Under samma tidsperiod i fjol dog 18 personer. Det totala antalet skjutningar under perioden var 84 stycken i år kontra 94 stycken i fjol.

Siffrorna på dödligt skjutvåld kan variera mycket på relativt kort tid och det är därför viktigt att inte dra för stora slutsatser, förklarar Manne Gerell, docent i kriminologi vid Malmö universitet. Det går dock att skönja vissa mönster.

– Konflikterna har en lite annan dynamik nu. Till exempel har den uppmärksammade konflikten i Stockholm handlat om att man gett sig på anhöriga eller folk som är mindre tydligt kopplade till gängen. Det kanske kan påverka, säger Manne Gerell.

Sprängningarna blir fler

Enligt polisens statistik skedde 46 stycken sprängningar i Sverige mellan 1 januari och 31 mars, en ökning mot föregående år då siffran under samma period landade på 26. Majoriteten av sprängningarna har skett i Stockholm och polisregion Syd som innefattar Blekinge, Skåne, Kronoberg och Kalmar.

Sprängningar har bland annat använts mot anhöriga till personer i kriminella nätverk, enligt Manne Gerell.

Ökad dödlighet

Generellt har dödligheten i samband med skjutningar i Sverige ökat de senaste åren.

– För några år sedan gick andelen döda upp på grund av att färre blev skadade. Förra året stack den siffran upp ännu mer, säger Manne Gerell.

Skjutningar 2023 (januari-mars)

Totalt: 84

Avlidna: 7

Skadade: 23

Skjutningar 2022 (januari-mars)

Totalt: 94

Avlidna: 18

Skadade: 24

Sprängningar 2023 (januari-mars)

Totalt: 46

Sprängningar 2022 (januari-mars)

Totalt: 26

Källa: Polisen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.