Till vänster ett brev från 2018, till höger ett barn som skriver ett brev. Foto: Postmuseum, Postnord/TT

Färre barn skriver brev till tomten: ”Mer upplysta i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Julhandeln slår nya rekord i år igen. Samtidigt har det blivit färre barn som skriver och önskar sig julklappar från tomten.

– Man kan uppleva att det är färre barn som tror på tomten, säger Laila Eileby, en av de tio postanställda som läser och svarar på breven.

Förra året tog Postnord emot omkring 15 000 brev med önskelistor från barn.  I år uppskattar man att det kommer bli fler brev. Men det är en stor skillnad jämfört med några år tillbaka. 2005 kom över 200 000 brev till tomten, 2009 rörde  det sig om cirka 100 000 brev. 

Brevskrivarna är allt från ettåringar, som får hjälp av en förälder, till tonåringar som skriver att de fortfarande tror på tomten och tycker att det är en mysig tradition. I sex-sju-årsåldern skriver de flesta barn själva. Då står en egen mobiltelefon högst upp på önskelistan. Bland äldre barn dominerar spel i olika former. 

– Det är tv-spel, dataspel, appspel, mycket elektriska prylar. Mindre barn önskar sig ofta slajm. Sen är det också mycket lego och dockor. Det gulligaste jag sett i år var ett barn som önskade sig en kiwi och ett äpple, säger Laila Eileby som arbetar på Postnord i Ljungby där alla breven samlas.

Barn som ännu inte kan läsa ritar ofta en teckning på sina önskningar. Foto: Postnord

En teknisk tid

Att tomtebreven minskat i antal tror Laila Eileby beror på att vi lever i en teknisk tid där brevskrivandet minskat överlag. Att tomten i dag har en egen e-postadress har inte hjälpt. 

– Sen tror jag att barn är mer upplysta i dag. Det finns en diskussion bland föräldrar, där vissa tycker att man inte ska lura barn att tomten finns. Man kan uppleva att färre barn tror på tomten, säger hon. 

Att tiderna förändras kan ha både för- och nackdelar, men Laila Eileby konstaterar att det är en gammal och uppskattad tradition. 

– De barn som skriver är väldigt upprymda, glada och generösa. De skriver inte bara en önskelista utan ritar teckningar och klistrar klistermärken och ställer frågor. Många skickar sina nappar till tomtenissarnas bebisar, säger hon. 

Postmyndigheter i olika länder har sedan många år skickat alla brev som adresseras till tomten till Sverige. Foto: Postmuseum

Brev från barn i hela världen

På Postmuseum i Stockholm finns brev som skickats till tomten bevarade ända sedan slutet av 1890-talet. Från början skrev barnen till en tidning som hette Jultomten. När den lade ner 1934 fortsatte breven att strömma in och togs om hand av dåvarande Postverket. På 1950-talet började ideella krafter att svara på barnens brev och det bildades en särskild tomteexpedition i gamla posthuset på Skansen i Stockholm. Sedan 1979 är det posten som har ansvaret för att svara på breven. 

Breven anländer från hela världen. Efter en överenskommelse mellan olika länders postverk skickas alla brev som är adresserade till exempelvis “Jultomten, Nordpolen” till Sverige oavsett om portot räcker eller inte.  

Önskelistorna har svällt genom åren, men tonen är densamma sedan samlingens första brev. Barnen skriver att de har varit snälla och önskar sig leksaker, böcker och husdjur. De ber tomten att även tänka på syskon och föräldrar och vill försäkra sig om att han hittar dem på julafton.

”Eftersom Jultomten nu ser att jag är hågad för läsning så önskar jag af allt en rolig bok till juklapp” skriver Hildur 1897. Foto: Postmuseum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.