Jimmie Åkesson (SD) och Ulf Kristersson (M). Foto: TT

Ny mätning: Färre sympatiserar med SD och M

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna och Moderaterna backar när väljarna får frågan vilket parti de står närmast, enligt SCB:s partisympatiundersökning. Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökar i samma mätning.

I SCB:s undersökning ställs frågan om vilket parti väljare sympatiserar mest med. Siffrorna ska inte jämföras direkt med frågan ”Vilket parti skulle du rösta på om det var riksdagsval i dag?” som som SVT rapporterade om tidigare i veckan. Skillnaderna kan bland annat bero på att väljare resonerar olika i riksdags- och lokalval, att man inte har för avsikt att rösta alls, eller att man röstar på ett parti man inte sympatiserar med.

–Sverigedemokraterna har fortfarande en betydande del missnöjesröster. Det visar sig när fler säger att de ska rösta på dem än att de sympatiserar med partiet. Det kan tolkas som ett missnöje med de andra partierna, säger SVT:s politiska kommentator Mats Knutson.

SD och M tappar partisympatier

Jämfört med i maj tappar både Sverigedemokraterna och Moderaterna på frågan vilket parti som står dem närmast. SD minskar från 14,7 procent till 13 procent. Allianskollegorna Liberalerna och Kristdemokraterna ökar i mätningen med 0,7 procentenheter till 5,6 respektive 5,2 procent.

På den rödgröna sidan ökar både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Mest ökar S, med 1,4 procentenheter till 31 procent. För Centerpartiet och Miljöpartiet finns inte några statistiskt säkerställda förändringar.

M+KD och C+L

SCB:s fråga vilket parti som näst bäst ger en bild av splittringen inom alliansen sedan valet.

Av Moderaternas sympatisörer ses Kristdemokraterna som det näst bästa alternativet och kärleken är besvarad. På samma sätt anger Centerpartiets sympatisörer Liberalerna som sitt näst bästa alternativ och vice versa. 

Socialdemokraterna har ett stort stöd från Vänsterpartiets och Miljöpartiets sympatisörer. Men är populärare än Kristdemokraterna hos Centerpartiets och Liberalernas sympatisörer. 

Av Socialdemokraternas sympatisörer är det fler som skulle gå till Centerpartiet än till regeringskollegorna Miljöpartiet. Sverigedemokraternas sympatisörer tycker bäst om Moderaterna.  21 procent av SD-sympatisörerna anger Kristdemokraterna som näst bästa parti, jämfört med sju procent i våras.

Små ändringar i opinionen

Att SD:s, M:s och KD:s väljares preferenser har närmat sig varandra har man sett sedan en tid tillbaka, säger Mats Knutson. Och det är inte heller nytt att många av Centerpartiets och Liberalernas väljare ser sig som mot motpoler till Kristdemokraterna.

Hittills har den turbulenta politiska hösten haft litet genomslag i opinionen. Men på längre sikt tror Mats Knutson att vi kommer att få se mer splittring och förflyttningar i väljarsympatier.  För partierna kan det bli intressant när de har hanterat andra, mer närliggande problem.

– De här siffrorna används mer långsiktigt av partierna. KD tittade på de här siffrorna för några år sedan när man kom på att man ville ta moderata högerväljare, men då växte SD och tog de väljarna i stället. Men långsiktigt kan man anpassa sin politik om man vill växa i vissa grupper, säger Mats Knutson. 

Näst bästa parti enligt partiernas sympatisörer

Moderaterna

Av de väljare som har störst sympati för Moderaterna anger var fjärde Kristdemokraterna som sitt nästa bästa val, följt av  Liberalerna (19 procent), Centerpartiet 17 procent och Sverigedemokraterna 14,5 procent).

Kristdemokraterna

Av Kristdemokraternas sympatisörer anger nästan hälften (46 procent) Moderaterna som sitt nästa bästa alternativ, följt av Centerpartiet på 15 procent. Det är sedan fler (8,7 procent) av KD:s sympatisörer som anger SD som sitt näst bästa parti än Liberlerna (8 procent)

Centerpartiet

Centerpartiets sympatisörer står närmast Liberalerna (28 procent) men nästan lika många anger Moderaterna (26 procent). Socialdemokraterna är ett betydligt populärare andrahandsval (17 procent) än Kristdemokraterna (6,9 procent)

Liberalerna

På motsvarande sätt står Liberalernas sympatisörer närmast Centerpartiet (37,5 procent) följt av Moderaterna (27, 9 procent) och Socialdemokraterna (12,2 procent).

Socialdemokraterna

Av Socialdemokraternas sympatisörer anger var fjärde Vänsterpartiet som näst bästa parti, följt av Centerpartiet på 17 procent, som därmed slår regeringskollegorna Miljöpartiet (14 procent)

Vänsterpartiet

Av Vänsterpartiets sympatisörer anger nästan hälften Socialdemokraterna och 22 procent Miljöpartiet. 

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraternas sympatisörer anger till 41 procent Moderaterna och till 21 procent Kristdemokraterna. Socialdemokraterna får 10 procent, övriga partier mellan 0 och 2 procent.

Partisympatier i november 2018

Centerpartiet: 9,6 procent

Liberalerna: 5,6 procent

Moderaterna: 20,3 procent

Kristdemokraterna: 5,2 procent

Socialdemokraterna: 31 procent

Vänsterpartiet: 9,1 procent

Miljöpartiet: 4,6 procent

Sverigedemokraterna: 13 procent

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.