Foto: TT

”FAS 3 måste förändras”

Uppdaterad
Publicerad

Efter SVT:s rapportering om konkurser och minskade vinster i företag som sysselsatt arbetslösa i Fas 3,

vill nu både socialdemokrater och företrädare för alliansen se stora förändringar i arbetsmarknadspolitiken.

– Det går säkert dåligt för olika företag av olika anledningar, men viktigast för mig är att företagen kan leverera åtgärder med bra kvalitet till dem som är arbetslösa, säger folkpartiets arbetsmarknadspolitiska talesperson Christer Nylander.

Socialdemokraternas talesperson i arbetsmarknadsfrågor Ylva Johansson vill ha bort Fas 3, numer kallad sysselsättningsfasen, helt.

Fokus arbete

– Fas 3 är ju ett misslyckande från början till slut. Jag tror inte att det finns nån som tror på den här verksamheten, ändå är det 36.000 personer som tvingas vara där.

Hårdare kraven bra

Ylva Johansson tycker att det i och för sig är ett gott tecken att Arbetsförmedlingens hårdare krav minskat möjligheten för oseriösa aktörer att stoppa miljonvinster i fickan, men hon vidhåller att sysselsättningsfasen inte lett till jobb. Om socialdemokraterna vinner valet vill hon bland annat intensifiera den jobbsökandes kontakter med arbetsförmedlare som har tid för varje individ, och inte minst satsa på utbildning.

– Rätt typ av utbildning, det fungerar också. Vi vill satsa på bristutbildningar och även reguljär utbildning som leder till jobb. Och subventionerade anställningar, som är riktiga anställningar där man får avtalsenlig lön och får göra riktiga arbetsuppgifter som behövs, säger Ylva Johansson.

Folkpartiets Christer Nylander vill ha en skarp inspektion av aktörerna och förbättra arbetsförmedlingens upphandling.

– Men det handlar också om att se till att de sämsta leverantörerna flyttas bort från systemet, för vi har inte råd att ge människor som står långt ifrån arbetsmarknaden dålig kvalitet i åtgärderna. De ska ha den allra bästa kvaliteten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fokus arbete

Mer i ämnet