Utvecklingen av antalet sysselsatta i Fas 3. Foto: SVT

Fas 3 större än största företaget

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter att riksdagen uppmanat regeringen att sätta stopp för Fas 3 sysselsätter åtgärden fler långtidsarbetslösa än någonsin tidigare. I dag ligger antalet deltagare över 30.000 och Fas 3 sysselsätter därmed fler personer än Sveriges största storföretag.

När SVT i fjol granskade Fas 3 avslöjades flera allvarliga missförhållanden. Granskningen gjordes i ett unikt och mycket uppmärksammat samarbete mellan Rapport, Aktuellt, Uppdrag granskning och de regionala nyhetsredaktionerna, och ledde till att flera projekt stoppades:

I Karlstad paketerade Fas 3-deltagare kort åt en privat  gratulationskortstillverkare, i Trollhättan städade man inom omsorgen och i Göteborg skulle man vara ”medspråkare” åt invandrare och äldre – som inte var särskilt intresserade av att bli medspråkade.

SVT kunde också avslöja hur Arbetsförmedlingens interna rapporter visade grava brister i Fas 3-systemet – samtidigt som pressavdelningen skickade ut ett manus till lokala chefer med ett positivt budskap om samarbetet med anordnarna.

Riksdagsbeslut
Kritiken mot Fas 3 kulminerade i ett riksdagsbeslut där en majoritet bestående av de rödgröna partierna plus Sverigedemokraterna uppmanade regeringen att stoppa anvisningen av nya Fas 3-platser. Om regeringen inte följde beslutet hotade oppositionen med lagstiftning.

Regeringen å sin sida presenterade flera förändringar av systemet, bland annat skulle man tillåta kortare utbildningar, och man har även skjutit till mer pengar till Arbetsförmedlingen för tätare kontakter med Fas 3-deltagarna.

Fas 3 har också fått ett nytt namn. Numera heter den sysselsättningsfasen.

Ändå fortsätter kurvan uppåt. Fasen sysselsätter i dag mer än 30.000 personer, vilket är fler än antalet anställda i Sveriges största företag.

Missvisande tolkning av enkät
I fjol gjorde Arbetsförmedlingen en uppmärksammad enkät med Fas 3-delatagare. Enligt enkäten var de tillfrågade  mycket nöjda med sina Fas 3-platser, till och med  mer nöjda än deltagarna i de tidigare stegen, Fas 1 och Fas2.

-Det är ju inte sant. Man har inte frågat Fas 1 och fas 2 om man är nöjda med sin plats, säger Jan Strid, lektor på Göteborgs universitet som undervisar blivande journalister om undersökningar och journalistik.

Deltagarna i Fas 1 och Fas 2 svarade på hur nöjd man är med jobb- utvecklingsgarantin som helhet. Fas 3-delatagarna svarade på hur nöjd de var med sin plats. Därmed är inte slutsatserna jämförbara.

SVT kommer de närmaste dagarna att följa upp fjolårets granskning. Tipsa oss gärna om vad vi borde ta upp!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Fas 3

Mer i ämnet