Favoriten: Acko Ankarberg Johansson

Uppdaterad
Publicerad

Acko Ankarberg Johansson är favoriten bland Kristdemokraterna i SVT:s undersökning.

29 procent av de som svarat vill att hon tar över om Göran Hägglund avgår.

– Det är inte aktuellt för mig att bli partiledare, säger hon i Aktuellt.

Mats Odell, Maria Larsson och Stefan Attefall är namn som länge förts fram som tänkbara efterträdare till Göran Hägglund.

Men när de kristdemokratiska företrädarna ombads att peka ut vem de vill se som efterträdare till Hägglund fick partisekreterare Ankarberg Johansson mer än dubbelt så många röster som någon annan.

Partisekreterare sen 2010

Ankarberg Johansson har varit politiker sen 80-talet. 1999 tog hon ordentlig plats inom partiet när hon blev kommunalråd i Jönköpings kommun samtidigt som hon blev ordinarie ledamot i partistyrelsen och partiets verkställande utskott.

Strax före årsskiftet 2010/11 blev hon sen utsedd till partisekreterare i partiet. Då avsade hon också sin plats som kommunalråd i Jönköping.

-Jag kommer att ta tag i det mandat som partiledare och partiledning gett mig, nämligen att förändra våra egna arbetsformer men också mötet med väljarna så att vi blir ännu bättre i politiken och får ett väljarstöd som gör att vi kan genomföra en mer mänsklig politik för Sverige, sa hon till Sveriges Radio när hon tillträdde posten som partisekreterare.

”Känner starkt stöd”

Men trots det starka stödet i partiet säger sig Acko Ankarberg Johansson inte vilja bli partiledare.

– Det inte aktuellt för mig att bli det, men jag känner ett starkt stöd för det arbete jag gör som partisekreterare, och det är jag väldigt glad över, sade hon i tisdagens Aktuellt.

På frågan om hon kan tänka sig att bli partiledare i framtiden svarar Ankarberg Johansson:

– Som jag sade, det är inte aktuellt.

”Vill se mer av Ebba Busch”

Samtidigt har Mats Odell, som petades som minister efter valet förra hösten, stöd i partiet. Av de som svarat har 14 procent pekat ut honom som efterträdare.

I popularitetslistan kommer därefter Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala, och barn- och äldreministern Maria Larsson:

-I Uppsala har vi ett väldigt bra kommunalråd, Ebba Busch, som vi hoppas få se mer av i partiet, säger Jonas Segersam, KD:s ordförande i Uppsala.

-Jag tror på Maria Larsson. Jag tror att det är en väldigt bra och fin person. Hon har förutsättningarna för att lyfta partiet, säger P-O Gren, KD:s ordförande i Malå.

Anders Naeselius

anders.naeselius@svt.se

Research: Jonas Olsson

jonas.olsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.