Foto: TT

Felaktiga varningar för fluor sprids

Publicerad

Tandläkare reagerar över att det sprids felaktig information på nätet om att fluor i tandkräm och tandvårdsprodukter som skadlig, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Det är i olika forum och bloggar på nätet som fluor beskrivs som skadligt och bland annat som ett cellgift som är cancerframkallande. Föräldrar uppmanas att skydda sina barn och istället använda tandkräm utan fluor. Det händer att patienter tackar nej till fluorbehandlingar på grund av detta.

– Det händer, framför allt när det gäller fluorlackning av barn, som vi gör i lite mer utsatta områden. Det kan ju göra att man får fler hål eller att de hål man redan har blir större, säger Joakim Levin, som är klinikchef på Folktandvården i Märsta-Sigtuna i norra Stockholmsområdet till Ekot.

Enligt tandläkare är varningarna som sprids obefogade varningar och de ser en risk med detta, då det kan leda till att fler får hål i tänderna. Det finns vetenskapliga bevis på att fluor förebygger hål i tänderna hos barn och ungdomar och man fruktar från tandläkarhåll att den kunskap kring fluorets fördelar och positiva inverkan på tandhälsan som byggts upp de senaste decennierna riskerar att gå förlorad.

– Det är grundläggande för den fantastiska tandhälsa vi har, utan fluor hade vi haft en helt annan situation, säger Göran Koch, professor emeritus och expert på barntandvård till Ekot.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer