Frågan om att spara eller satsa sig ur krisen, har präglat debatten i Europa länge,och nu växer frågan också här i Sverige.
Socialdemokraterna har på sistone varit det parti som starkast hållit påprincipen om en procents överskott i statsfinanserna under en hög- och lågkonjunktur.Där har nu flera kända namn öppet opponerat sig mot sparandet.
I en tidningsintervju ifrågasatte nyligen Göran Persson (S) överskottsmålet,som han själv var med om att införa som finansminister efter krisen på90-talet.
”För lite investeringar”
Ytterligare en före detta socialdemokratisk finansminister ifrågasätter det ien intervju i SVT i dag.
– Det här överskottsmålet var nödvändigt på 90-talet och några år efteråt, mennu är vi i ett läge då vi har överskott i vårt sparande i landet och för liteproduktiva investeringar. Av rent ekonomiska skäl är det inte bra att ocksåstaten sparar en massa pengar, säger Kjell-Olof Feldt (S) som varfinansminister mellan 1982 och 1990.
– Och att gå ner i noll i sparande kan inte jag se som någon särskilt äventyrligeller vidlyftig politik idag, fortsätter han.
LO vill gå längre
LO gjorde i går klart att de vill gå ännu längre: De vill inte bara ha en pausfrån krav på statligt sparande, utan de vill också att staten lånar 70miljarder för olika investeringar.
Och Malmös starke man, kommunalrådet Ilmar Reepalu (S), kan också tänka sig attstaten lånar, till rätt saker.
– Vi kan inte höja bidrag med hjälp av lån. Det tror jag är fel väg att gå. Mendäremot att sätta fart på de investeringar som ändå skulle göras, säger han.