Omställningen till vintertid betyder en timmes sovmorgon för många. Foto: TT

Nu ställer vi om till vintertid – fem saker att ha koll på

Uppdaterad
Publicerad

På söndag ställer vi om klockan och återgår till normaltid, det vi brukar kalla vintertid. För många innebär det en extra timmes sömn natten till söndagen. Men det gör också att mörkret kommer en timme tidigare på eftermiddagen. SVT Nyheter reder ut fem frågor om vintertiden.

När började det?

Idén om sommartid ska först ha kommit från den amerikanska politikern Benjamin Franklin år 1784. Han menade att man skulle spara på stearinljus om man anpassades sina vakna timmar till dagsljuset. I Sverige började vi inte med sommartid förrän 1980 och sen 1996 omfattar den sju månader av året.

Varför ställer vi om klockan?

Huvudargumentet till att Sverige införde sommartid var för att vi skulle synkroniseras med våra grannländer. Då hade 15-tal länder i Europa infört sommartid och flera var på väg att införa det.

När händer det?

Vi går över till sommartid sista söndagen i mars, då ställer vi fram klockan en timme från 02.00 till 03.00. Sista söndagen i oktober ställer vi tillbaka klockan till normaltid.

Hur gör jag?

På mobiltelefoner, tv-apparater och datorer som är uppkopplade till internet ställs klockan om automatiskt. Men när det kommer till klockor utan internetuppkoppling får man ställa om klockan själv.

Vilka ställer om klockan?

I stort sett alla länder i Europa och Nordamerika har sommartid. Men det finns några länder som inte ställer om tiden: Island, Ryssland, Vitryssland, Georgien, Armenien och Turkiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.