Foto: SVT

Fem höjdpunkter från dagens riksdagsdebatt

Uppdaterad
Publicerad

Sjöstedt och Åkesson överens, invandringsfrågan en huvudpunkt för Moderaterna och mittenpartier som inte riktigt vet vart de ska rikta kritiken. Den ändrade spelplanen sedan januariuppgörelsen blev tydlig under höstens första riksdagsdebatt.

Under onsdagens riksdagsdebatt blev det tydligt att spelplanen var en annan än under blockpolitikens dagar. Här är fem höjdpunkter.

1. Otydligare allianser

Att det inte finns några tydliga block längre märktes i dagens debatt. Socialdemokraterna fick försvara sig från oppositionen på högerkanten, men även från Vänsterpartiet som också är i opposition. Centern och Liberalerna har tidigare tillhört Allianspartierna, men är nu med i januariuppgörelsen. De blev därför tvungna att försvara den politik som de röstat fram tillsammans med regeringen utan att för den skulle hamna för långt åt vänster eller vara för vassa mot sina tidigare samarbetspartners.

2. Sverigedemokraternas förhållande till KD och M

Kristdemokraterna hamnade också i en obekväm sits eftersom de tidigare riktat skarp kritik mot Sverigedemokraterna, men på senare tid har närmat sig Åkessons parti. Annie Lööf frågade Ebba Busch Thor om hon inte var oroad av riktingen som KD:s samstyre med SD tagit i kommunen Sölvesborg. Stefan Löfven gick hårdare fram än så.

– Du var med och skrev att SD vill driva Sverige in på farlig kurs. Håller du fast vid det, frågade Löfven.

Moderatledaren gav också SD ett visst stöd när han ifrågasatte varför de, som enda riksdagsparti, inte bjudits in till samtalen om gängkriminalitet.

3. Sjöstedt (V) och Åkesson (SD) höll mjukare ton

De två partiledarna rök ihop ordentligt i SVT:s Agenda i söndags, så till den grad att Åkesson behövde ta en paus. I dagens debatt höll de en mycket mildare ton och erkände till och med att de var överens på vissa punkter.

– Jonas Sjöstedt har lyft en angelägen fråga om höjd pensionsålder. Jag vill understryka att Sverigedemokraterna inte heller är för detta förslag, sade Åkesson.

– Jag håller med om att det är bra att vi arbetar fler timmar, sa Sjöstedt.

4. Invandringen en kärnfråga för Moderaterna

Båda i sitt inledande tal och i sin debatt med Miljöpartiets Isabella Lövin visade Ulf Kristersson tydligt hur viktigt minskad invandring är för Moderaterna.

– Det är för mycket invandring och för lite integration. Integrationsproblemen går som en röd tråd genom nästan alla Sveriges stora problem. Kriminalitet, bidragsberoende, arbetslöshet, segregation och dåliga skolresultat, sade Kristersson.

Frågan har tidigare ägts av Sverigedemokraterna, men i dagens riksdagsdebatt valde Åkesson att lägga mer krut på prat om välfärden och kommunerna.

5. C och KD slog ett slag för sjukvården

Sjukvården har nämnts som den viktigaste frågan för väljarna, och det var Annie Lööf och Ebba Busch Thor som gjorde den till huvudpunkt i sina anföranden.

– Hur kan vi korta vårdköerna och förbättra vården i hela landet? Vi föreslår bland annat en uppdatrerad patientlag, sade Busch Thor.

Lööf valde att tala om vården ur ett kvinnoperspektiv.

– Nu har vi debatterat i två timmar och kvinnors hälsa och jämställdhet har knappt lyfts. En bra mödra- och förlossningsvård är en fråga som klyver landet, sade hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.