Fem miljarder mer till kommunerna föreslår Moderaternas ekonomiska talesperson Elisabeth Svantesson i M:s budeget för nästa år. Foto: Fredrik Sandberg/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fem miljarder kronor mer till kommunerna i M-budget

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna föreslår att kommunerna ska få 5 miljarder kronor mer nästa år i partiets förslag till ny statsbudget. Ett viktigt besked eftersom budgetförslaget kan få stöd i riksdagen och kommunerna i det närmaste räknat med pengarna.

Innan nästa fredag kommer Moderaterna att lägga fram sitt förslag till ny budget. Ett förslag som till skillnad mot en normal höst mycket väl kan vinna över regeringens förslag till övergångsbudget.

Orsaken är att Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna öppnat för att rösta på Moderaternas budgetmotion. Det gör att Moderaternas budgetmotion den här hösten är extra intressant.

Lanserades även av de rödgröna

Partiet föreslår nu att kommunerna ska få 5 miljarder kronor mer nästa år. Ett förslag som regeringen kom med i våras och som även Moderaterna lanserade i sin vårmotion i maj.

– Vi ser att behoven i äldreomsorgen, skolor och förskolor kräver mer medarbetare. Därför så satsar vi fem miljarder kronor i vår budget för nästa år, säger ekonomisk politiska talespersonen Elisabeth Svantesson (M).

I våras föreslog den rödgröna regeringen och Vänsterpartiet samma satsning och Socialdemokraterna ville egentligen få med förslaget i den övergångsbudget som Magdalena Andersson la fram för en vecka sedan.

”Diskussion om principer”

En förändring som faktiskt kom med i övergångsbudgeten är sänkt pensionärsskatt. Men Moderaterna sa nej till mer pengar till kommunerna eftersom men inte ville ha med den typen av budgetsatsningar i en övergångsbudget.

– Det var en diskussion om principer. Att en övergångsregering som är avsatt inte kan ha nya satsningar, men här i riksdagen är vi ingen övergångsriksdag. Här kan alla åtta partier lägga fram sina egna förslag, säger Elisabeth Svantesson (M).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.