Femte dagen med färre än 400 på intensivvården

Uppdaterad
Publicerad

Det var liknande besked på Folkhälsomyndighetens presskonferens som de senaste dagarna: Det syns en liten minskning i antalet nya fall av covid-19 – och antalet intensivvårdade i sjukdomen är fortsatt nedåtgående.

– Det här är femte dagen där vi har färre än 400 inlagda på intensivvården, säger Taha Alexandersson ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Fallen av covid-19 är fortsatt inne i en platåfas i världen och totalt har 4,8 miljoner människor insjuknat totalt i världen. I Sverige ligger den siffran på 30 799 fall totalt, där 3 743 människor har avlidit. Det senaste dygnet har alltså 45 nya dödsfall rapporterats in jämfört med måndagen.

Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och MSB fortsatte under sin presskonferens att understryka att det är ett pressat läge inom sjukvården, men att man låg på en stabil nivå. FHM:s budskap fortsatte:

Coronapandemin

– Håll avstånd, men glöm inte att det är okej att gå ut så länge man håller avståndet, säger Sara Byfors, enhetschef vid Folkhälsomyndigheten.

Fortsatt färre än 400 IVA-vårdade

Tisdagen innebar femte dagen i rad där färre än 400 personer intensivvårdades i covid-19.

– Vi har en liten ökning sedan gårdagen, men det visar att man inte ska dra för stora slutsatser mellan siffrorna från dag till dag. Vi ligger fortfarande på en nivå under 400 intensivvårdade, säger Taha Alexandersson,  ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

”Ett styrkebesked”

Ett annat positivt budskap hon kunde ge var att trots det pressade läget för vården finns det ledig intensivvårdskapacitet i alla regioner.

– Tidigare hade vi ett antal regioner som hade en kapacitet som låg på noll procent. Men nu har vi en kapacitet som varierar mellan 11 och 67 procent runt om i regionerna, säger hon.

Samtidigt kan man se att den katastrofmedicinska beredskapen i landet är fortsatt god trots pandemin.

– Här rapporterar över 70 procent av regionerna att man inte har någon eller har måttlig påverkan av de strukturer som finns. Det är ett styrkebesked, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet