Maria Ferm (MP), till höger, svarar på Magdalena Anderssons (S) tiggeriutspel. Foto: TT

Miljöpartister efter tiggeriutspelet: ”Iskylan har trängt in”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson (S) avråder från att ge pengar till tiggare, något som fått flera miljöpartister att se rött. ”Iskylan har trängt långt in i den politiska debatten”, skriver Maria Ferm (MP) på Facebook.

I riksdagens frågestund sa finansminister Magdalena Andersson (S) att ”de som ger pengar till tiggare riskerar att bidra till människohandel” och att ”tiggeri inte är något som kan accepteras i den svenska gatubilden”.

Kritiserar Anderssons (S) utspel

Flera miljöpartister har reagerat på uttalandet:

”Att be människor att inte hjälpa de som är mest utsatta är att blunda för verkligheten och ett tecken på att iskylan har trängt in långt in i den politiska debatten”, skriver Maria Ferm (MP), gruppledare i riksdagen och talesperson för migration och lika rätt, på Facebook.

Uppgifter: Kris i regeringen

Hon fick även medhåll från bland annat biståndsminister Isabella Lövin (MP) som twittrar: ”När iskylan slår mot Sverige är det viktigt att visa medmänsklighet. Ingen ska behöva tigga, men det kan aldrig vara fel att hjälpa den som sträcker ut en hand”.

Enligt Aftonbladets regeringskällor är dagens tiggeriutspel kulmen på en vecka som präglats av osämja mellan de två regeringspartierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.