Feta män får leva ensamna

Uppdaterad
Publicerad

Män som är feta när de är 18 har mycket mindre chans att gifta sig när de blir äldre, visar en svensk studie.

Under en internationell kongress i Amsterdam om fetma, presenterade en forskargrupp från Karolinska Institutet (KI) en rapport om feta män.

Forskarna har studerat 500.000 män födda mellan 1951 och 1961 och kontrollerat deras BMI när de mönstrade. Därefter undersöks hur många av dem som var gifta 1991 och 2004.

-De som hade ett BMI över 30, det vill säga feta, hade 2004 45 procent lägre chans att gifta sig jämfört med normalviktiga, säger Malin Kark, forskare vid KI.

Det yttre viktigt

Resultaten antyder att kvinnor rankar en mans yttre högre än andra egenskaper.

-Ja, det kan vara en förklaring, säger Malin Kark till nyhetsbyrån AFP.

Forskarna tror att de med ett högt BMI stigmatiseras tidigt i livet och det är något som följer med in i vuxenlivet.

Rapporten har även granskat de som är överviktiga, men inte feta. Deras chanser att gifta sig var ungefär tio procent lägre än för normalviktiga.

Studien som presenterades i Amsterdam är preliminär, innan året är slut är tanken att en fullständig rapport ska publiceras.

Så räknar du ut ditt BMI

• Kroppsmasseindex, BMI, anger förhållandet mellan en persons längd och vikt. Eftersom muskler väger mer än fett kan en vältränad person få ett högt BMI-värde utan att vara överviktig. BMI-uppgiften behöver därför ibland kompletteras med exempelvis midjemått eller bukhöjd för att ge en uppfattning om mängden kroppsfett.

• BMI räknas ut genom att dela en persons vikt i kilo med dennes längd i meter taget i kvadrat. En person som är 180 centimeter lång och väger 80 kilo får alltså ett BMI på 80/(1,8*1,8) = 24,7.

• Ett normalt BMI ligger mellan 18,5 och 25. BMI vid övervikt ligger mellan 25 och 30, över 30 räknas man som fet och över 40 som extremt fet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.