• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Centrala delarna av Vellinge i Vellinge kommun, Skåne län. Det brinner i en större industrifastighet i centrala Vellinge. Rökutvecklingen är kraftig och rör sig i riktning mot Asklunda och Eskilstorp. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.

Att vara överviktig i början av graviditeten ökar risken för cp-skador hos barnet

Fetma hos gravida ökar risken för cp-skada

Uppdaterad
Publicerad

Att vara överviktig i början av graviditeten ökar risken för cp-skador hos barnet. Ju kraftigare övervikt desto högre risk för att barnet skadas. Det visar en ny studie, skriver Uppsala Nya Tidning.

Forskarna har studerat 1,4 miljoner barn som föddes mellan 1997 och 2011 och deras mammors BMI-värden när de besökte mödravårdscentralen i början av graviditeten. Runt 3.000 av barnen hade en cp-skada och forskarna såg ett tydligt samband med att ett högre BMI hos mamman ökade risken för cerebral pares.

Det är en svensk-amerikansk studie med forskare från Karolinska institutet som kommit fram till de nya resultaten. Studien publiceras i medicintidskriften Jama, rapporterar UNT.

Risken dubblas vid högre BMI

Mammor med ett högt BMI på mellan 25 och 29,9 löpte 22 procent högre risk för cp-skada än mammor med ett BMI under 25. Vid ett BMI på minst 40 var risken fördubblad.

– Våra resultat kan ses som ytterligare ett viktigt argument för kvinnor som planerar att skaffa barn att undvika att dra på sig övervikt och fetma. Åtgärder att reducera förekomsten av övervikt och fetma är en fråga som inte bara enskilda individer har ansvar för, utan också politiker, livsmedelsindustrin och snabbmatsrestauranger, säger professor Sven Cnattingius vid Karolinska institutet, till UNT.

De flesta barn föds friska

Forskarna i studien påpekar samtidigt att cp-skador trots allt är ovanliga. Majoriteten av barnen i studien var friska, även när mamman var överviktig.

Bland gravida kvinnor i Sverige är i dag var fjärde överviktig i början av graviditeten och var tioende har ett så pass högt BMI att de lider av fetma. I flera andra länder, däribland USA, är övervikt och fetma hos gravida ännu vanligare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.